Dětská rádia na Pigy.cz

Perníkové cupcakes se slaným karamelem

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Máte rádi vůni perníku? Milujete slaný karamel? A co když se spojí chuť skořice se slaným karamelem? Tak tohle všechno najdete v dnešním receptu na vánoční perníkové cupcakes se slaným karamelem.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Pokud milujete slaný karamel jako já, tak si tenhle recept určitě oblíbíte. Sice nepatří ani mezi rychlé recepty, ani mezi zdravé recepty, a už vůbec ne mezi jednoduché recepty, ale opravdu stojí za to.

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku perníkového koření
  • špetku skořice
  • 10 g holandského kakaa
  • 100 ml mléka
  • 50 ml oleje (nejlépe rozpuštěný kokosový)
  • 1 vejce
  • 1 lžíci švestkových povidel

Krém:

  • 1 krabičku mascarpone nebo 200 g másla
  • 100 g slaného karamelu

Na slaný karamel:

  • 200 g cukru
  • 80 g másla
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku kvalitní soli

Postup:

Nejprve si připravte slaný karamel:

  1. Rozpusťte máslo a odstavte ho.
  2. V druhém rendlíku na středním plameni míchejte cukr, dokud nezkaramelizuje (2–4 minuty).
  3. Když se cukr rozpustí, přidejte do něj rozpuštěné máslo.
  4. Pak přilejte postupně smetanu (pokojové teploty, proto si vše vyndejte z lednice dopředu) a asi 1 minutu povařte.
  5. Odstavte, a nakonec vmíchejte sůl.
  6. Karamelu bude více, proto si ho můžete uchovat v lednici pro pozdější použití například na vánoční cukroví.

Připravte si těsto na cupcakes:

  1. Prosejte mouku, smíchejte ji s cukrem, kypřicím práškem, kořením a kakaem (v podstatě všechny sypké suroviny).
  2. Poté vmíchejte vejce, mléko a olej.
  3. Na závěr přidejte povidla a vše důkladně promíchejte.
  4. Pečte v košíčkách a formě na muffiny cca 25 minut při 170 stupních.

Vrchní krém:

  1. Povolené máslo nebo krém mascarpone ušlehejte se slaným karamelem.
  2. Vzniklým krémem cupcakes ozdobte.

 

Tip: Pro ty z vás, co mají raději polevu, je možné místo čokoládové drobenky, kterou jsem dávala tentokrát já, udělat karamelový postřik. Stačí pouze ke slanému karamelu přidat trochu rumu a vrchní krém mírně polít touto tekutou směsí.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor