Dětská rádia na Pigy.cz

Květák: dříve jídlo chudých, dnes superpotravina

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Květák je klasika – stálice české kuchyně, která se dá připravit na mnoho způsobů. A navíc dětem většinou chutná. Což je super, protože právě květák patří k nejzdravějším zeleninám. Už jen jeho obsah vitaminu C a hlavně vápníku je prostě nenahraditelný. A to je třeba si stále opakovat! Pojďme na to.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Květák se pěstoval už v dobách dávno minulých. Zmiňuje se dokonce období před naším letopočtem – tehdy byl oblíbený především na Středním východě. Do Evropy doputoval až okolo 18. století.

Bývaly doby, kdy byl považován za jídlo chudých. Dnes ho výživoví specialisté řadí mezi takzvané superpotraviny a vyzdvihují jeho účinky na naše zdraví.

Céčka víc než v citronech a pomerančích

V období chřipkových epidemií je květák opravdu skvělým pomocníkem. Mimo jiné totiž posiluje obranyschopnost organismu, a to díky vysokému obsahu vitaminu C. Možná někoho překvapí informace, že 100 gramů květáku obsahuje 69 miligramů „céčka“. Což je v porovnání se stejným množstvím citronu či pomerančů zdaleka nejvíc – u citronů to je na 100 g 49 miligramů vitaminu C a u pomerančů 52 miligramů.

Jak dělaný pro těhulky

Pozoruhodný je i vysoký obsah kyseliny listové, jejíž zvýšený přísun doporučují gynekologové každé nastávající mamince. Je totiž nepostradatelná pro správný vývoj plodu – zvláště nervové soustavy – v prvním trimestru těhotenství, kdy se tvoří mozek a mícha.

Co ještě umí?

Léčivé účinky květáku tvoří ale mnohem delší seznam. Za zmínku ještě stojí, že:

  • Květák pozitivně působí na sliznici tlustého střeva.
  • Obsahuje sirné složky, tudíž je nejlepší prevencí rakoviny.
  • Obsahuje málo buničiny, proto je lehce stravitelný.
  • Je vhodnou dietní potravinou – 100 g květáku obsahuje pouhých 25 kcal.
  • nulový obsah cholesterolu.
  • Rovněž má antioxidační a protizánětlivé účinky.
  • Snižuje krevní tlak a pomáhá proti tvorbě krevních sraženin.
  • Je močopudný, proto účinkuje i při ledvinových potížích.

 

Pro koho květák vhodný není?

Ačkoli je květák opěvován a doporučován, někteří by se jeho konzumaci měli vyvarovat. Kdo? Ti, co trpí dnou. V květáku se totiž skrývá i vysoký podíl kyseliny močové. Právě zvýšená hladina této kyseliny a ukládání krystalů její soli do kloubů, šlach a ledvin vyvolávají u nemocných dnou silně bolestivé zarudnutí a až akutní záchvaty.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor