Dětská rádia na Pigy.cz

3 večeře, 3 pomazánky. Děti je budou milovat!

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pomazánka k večeři je doslova mazaná volba. Máte ji hotovou za pár minut a obsažený tvaroh, rybičky nebo vejce vám pochválí i výživoví odborníci. Když je navíc doplníte čerstvou zeleninou, hvězda večera je na stole. A jako bonus využijete zbytek pomazánky druhý den ke svačině dětem do školy.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mami, co bude dneska k večeři? Takovou otázku slýchá snad každá z nás. Jenže, co pořád vymýšlet, když věčně nestíháte? Dovezené jídlo je drahé, na párky a chleba se šunkou už nikdo nemá chuť a na zdlouhavé postávání u plotny nezbývá čas ani energie. Naše rada zní: zaměřte se na pomazánky! Ingredience nakoupíte cestou z práce v každé večerce, do přípravy můžete zapojit i děti, a pokud pomazánku namažete na čerstvý kváskový chléb nebo křupavé rohlíky, máte vyhráno. A jako bonus dostanete do dětí zeleninu, nad kterou by jinak ohrnovaly nos. Stačí ji do pomazánky na jemno nastrouhat a jistě je ani nenapadne, že jí mrkev nebo celer. Inspirovat se můžete našimi recepty.

1/ Tuňáková pomazánka

Budete potřebovat:

  • 1 konzervu tuňáka v olivovém nebo slunečnicovém oleji
  • 3 lžíce řeckého jogurtu nebo čerstvého sýru
  • 1 lžička hořčice
  • citronovou šťávu
  • špetku soli
  • pepř a jarní cibulku podle chuti

 

Postup:

  1. Do misky vyklopte tuňáka z konzervy i s olejem, přidejte řecký jogurt nebo čerstvý sýr.
  2. Osolte, zakapejte citronem a přidejte hořčici. Vše dobře promíchejte.
  3. Větším dětem do pomazánky můžete přimíchat pokrájenou jarní cibulku a lehce opepřit.
  4. Pomazánku mažte na čerstvý chléb. Můžete dozdobit plátky vajíčka a posypat třeba naklíčenou řeřichou.

2/ Celerovo-mrkvová pomazánka

Budete potřebovat:

  • půlku celeru
  • 1 větší mrkev
  • 150 g čerstvého sýra
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • lžičku hořčice
  • podle chuti sůl, pepř a šťávu z citronu

 

Postup:

  1. Uvařte natvrdo 2 vejce. Stačí je vařit 5-6 minut.
  2. Očistěte celer i mrkev a nastrouhejte je najemno.
  3. Přidejte lučinu a postupně jogurt dokud nevytvoříte pomazánkovou hmotu.
  4. Vajíčka nakrájejte na malé kousky a přidejte do pomazánky.
  5. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu.
  6. Pomazánku namažte na čerstvé pečivo.

3/ Fazolová pomazánka

Budete potřebovat:

  • konzervu velkých bílých fazolí
  • 2 vejce uvařené na tvrdo
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • pažitku na ozdobu

 

Postup:

  1. Fazole rozmixujte tyčovým mixérem spolu s olivovým olejem. Pokud bude směs ještě tuhá, přidejte 2 lžíce vody.
  2. Uvařená vejce nastrouhejte na jemno, přidejte k fazolím.
  3. Podle chuti osolte, opepřete a promíchejte.
  4. Namažte na žitné celozrnné pečivo a posypte pažitkou.

 

Dobrou chuť!

 

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor