Pomazánka k večeři je doslova mazaná volba. Máte ji hotovou za pár minut a obsažený tvaroh, rybičky nebo vejce vám pochválí i výživoví odborníci. Když je navíc doplníte čerstvou zeleninou, hvězda večera je na stole. A jako bonus využijete zbytek pomazánky druhý den ke svačině dětem do školy.
Sdílej článek
Mami, co bude dneska k večeři? Takovou otázku slýchá snad každá z nás. Jenže, co pořád vymýšlet, když věčně nestíháte? Dovezené jídlo je drahé, na párky a chleba se šunkou už nikdo nemá chuť a na zdlouhavé postávání u plotny nezbývá čas ani energie. Naše rada zní: zaměřte se na pomazánky! Ingredience nakoupíte cestou z práce v každé večerce, do přípravy můžete zapojit i děti, a pokud pomazánku namažete na čerstvý kváskový chléb nebo křupavé rohlíky, máte vyhráno. A jako bonus dostanete do dětí zeleninu, nad kterou by jinak ohrnovaly nos. Stačí ji do pomazánky na jemno nastrouhat a jistě je ani nenapadne, že jí mrkev nebo celer. Inspirovat se můžete našimi recepty.
1/ Tuňáková pomazánka
Budete potřebovat:
- 1 konzervu tuňáka v olivovém nebo slunečnicovém oleji
- 3 lžíce řeckého jogurtu nebo čerstvého sýru
- 1 lžička hořčice
- citronovou šťávu
- špetku soli
- pepř a jarní cibulku podle chuti
Postup:
- Do misky vyklopte tuňáka z konzervy i s olejem, přidejte řecký jogurt nebo čerstvý sýr.
- Osolte, zakapejte citronem a přidejte hořčici. Vše dobře promíchejte.
- Větším dětem do pomazánky můžete přimíchat pokrájenou jarní cibulku a lehce opepřit.
- Pomazánku mažte na čerstvý chléb. Můžete dozdobit plátky vajíčka a posypat třeba naklíčenou řeřichou.
2/ Celerovo-mrkvová pomazánka
Budete potřebovat:
- půlku celeru
- 1 větší mrkev
- 150 g čerstvého sýra
- 150 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- lžičku hořčice
- podle chuti sůl, pepř a šťávu z citronu
Postup:
- Uvařte natvrdo 2 vejce. Stačí je vařit 5-6 minut.
- Očistěte celer i mrkev a nastrouhejte je najemno.
- Přidejte lučinu a postupně jogurt dokud nevytvoříte pomazánkovou hmotu.
- Vajíčka nakrájejte na malé kousky a přidejte do pomazánky.
- Nakonec podle chuti osolte, opepřete a přidejte citronovou šťávu.
- Pomazánku namažte na čerstvé pečivo.
3/ Fazolová pomazánka
Budete potřebovat:
- konzervu velkých bílých fazolí
- 2 vejce uvařené na tvrdo
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- pažitku na ozdobu
Postup:
- Fazole rozmixujte tyčovým mixérem spolu s olivovým olejem. Pokud bude směs ještě tuhá, přidejte 2 lžíce vody.
- Uvařená vejce nastrouhejte na jemno, přidejte k fazolím.
- Podle chuti osolte, opepřete a promíchejte.
- Namažte na žitné celozrnné pečivo a posypte pažitkou.
Dobrou chuť!