Smažené koblížky nejsou na přípravu složité, děti mohou při jejich výrobě pomáhat. Starší zvládnou jistě i přípravu těsta, mladší se zabaví vykrajováním koleček. Sváteční oběd doplní, hosté dětské oslavy je ocení! Jednou za čas snad, my mámy, zvládneme překonat i to, že ke zdravé stravě mají velmi daleko?
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 1 lžičku sušeného droždí
- půl lžíce vlažné vody
- 60 ml vlažného mléka
- 1 lžíci třtinového cukru
- 25 g rozehřátého másla
- 185 g hladké mouky
- 1 vejce
- skořici a cukr na obalení
- slunečnicový olej
Postup:
- Droždí, vodu a cukr rozmíchejte na kašičku a nechte 10 minut pracovat v misce na teplém místě.
- Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vlijte kvásek a chvíli míchejte vařečkou. Pak těsto vypracujte na pomoučněné ploše dohladka.
- Hotové těsto nechte kynout 45 minut v teple, přikryté např. utěrkou.
- Jakmile po uplynutí doby zdvojnásobí objem, znovu propracujte.
- Vyválejte placku a vykrajovátkem na cukroví (průměr cca 3 cm) vykrájejte kolečka. Pár minut nechte odpočívat a následně smažte ve větším množství rozpáleného oleje po obou stranách do zhnědnutí. Stačí velmi krátce.
- Koblížky nechejte okapat.
- Teplé je obalujte ve směsi cukru a skořice.
_tip_