Máte rádi cheesecake? Já ho miluju v jakékoliv podobě, a proto jsem hledala variantu, jak ho udělat, aby byl co nejzdravější a mohly ho jíst i děti. Chvilku jsem experimentovala, až jsem si klasický recept sama „vytunila“ a našla řešení, o které se s vámi ráda podělím.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na korpus:
- 200 g dětských sušenek/špaldových sušenek s karobem (na obrázku použité dětské sušenky pro děti od 1 roku)
- 70–80 g rozehřátého kokosového oleje
Na náplň:
- 600 g lučiny + tvarohu z bio farmy (nebránila bych se ani mascarpone)
- 250 ml sojového nápoje z mandlí (Cuisine Amande, lze nahradit zakysanou smetanou)
- 3 domácí vejce
- cca 3 lžíce agávového či jiného sirupu (lze nahradit cca 200 g třtinového cukru)
- 1 balíček bio vanilkového cukru
- citronová šťáva z ½ bio citronu
Postup:
- V mixéru rozdrtíme sušenky. Pokud mixér nemáme, vložíme sušenky do sáčku, zaděláme a rozdrtíme paličkou na maso, případně válečkem.
- Nadrcené sušenky ručně smícháme s rozehřátým kokosových olejem, aby se vše dobře spojilo.
- Na dno dortové formy dáme pečicí papír a na něj napěchujeme (opět ručně) tuto hmotu.
- Vše pak na cca 10 minut vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
- V mezičase si smícháme lučinu nebo tvaroh nebo kombinaci obojího v jakémkoliv poměru (celkem 600 g). Přidáme sójový nápoj (nebo zakysanou smetanu), vejce, vanilkový cukr, agávový sirup, citronovou šťávu a vše důkladně prošleháme šlehačem (je možné i ručně, ale pravděpodobně zůstanou hrudky).
- Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový korpus. Opět dáme do trouby a tentokrát pečeme 30 minut. Během této doby NESMÍME OTEVÍRAT TROUBU.
- Po půl hodině pečení dort kontrolujeme. Měl by být na okrajích pevný a uprostřed se třást jako puding. Otevřeme troubu a necháme v troubě vychladnout.
- Poté dort uložíme na pár hodin do ledničky (ideálně přes noc). Hotový dort lze pak zdobit ještě jakýmkoliv ovocem, čokoládou nebo horkými malinami. Výborný je i samotný nebo jen posypaný skořicí.
Přeji dobrou chuť a budu ráda za vaše komentáře, zda se vám cheesecake povedl.