Také vaše děti milují gumové medvídky? Tak jim splňte sen a na narozeniny upečte jednoduchý bonbónový dort, který nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná. A hlavně, zvládne ho úplně každý, protože je rychlý a jednoduchý. Za 30 minut máte hotovo a už zbývá jen čas na pečení a zdobení. Tak směle do toho!
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 8 vajec
- 40 dkg polohrubé mouky
- 32 dkg cukru
- 8 lžic horké vody
- kypřicí prášek (1 zarovnaná lžička na každý typ korpusu)
- kakao (místo 2 dkg mouky přidáme stejné množství kakaa)
- cca 600 g gumových medvídků (případně více, pokud budete dávat bonbóny i navrch dortu)
- 3 krabičky mascarpone
- 1 smetanu ke šlehání
- domácí zavařeninu nebo jinou marmeládu
- jahody nebo jiné ovoce
- citronovou kůru
- moučkový cukr nebo jiné sladidlo dle potřeby
- vanilkový cukr
- dortové formy nebo hrnce o průměru 20 cm
- mouku a Heru na vymazání formy nebo hrnce
Postup:
- Nejprve si suroviny rozdělte na dvě hromádky – pro světlé a pro tmavé těsto. Následně začněte se světlým těstem.
- U 4 vajec oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky vyšlehejte se 2/3 cukru v pěnu a přidejte 4 lžíce horké vody.
- V další míse ze 4 bílků vyšlehejte sníh a na závěr do nadýchaného sněhu přidejte zbylou 1/3 cukru. Opět zašlehejte.
- Poté ke žloutkům postupně přisypávejte mouku a 1 lžičku kypřicího prášku. Po promíchání přidejte také sníh a citronovou kůru. Bílé těsto je hotové. Nyní se vrhněte na tmavé těsto.
- Opět vyšlehejte 4 žloutky se 2/3 cukru a 4 lžícemi horké vody v pěnu. V další míse stejně jako u předchozího těsta vyšlehejte 4 bílky a na závěr ke sněhu zašlehejte i zbylou 1/3 cukru.
- Nyní ke žloutkům přidejte sypkou směs, ale mouky je tentokrát o 2 dkg méně (cca 2 lžíce). Ty jsou nahrazeny 2 lžícemi kakaa (2 dkg).
- Na závěr k této tmavší směsi přimíchejte sníh z bílků a citronovou kůru.
- Připravte si dva hrnce nebo dvě formy na dort o průměru 20 cm a obě formy klasicky vymažte.
- Poté do jedné formy nalijte tmavé těsto a do druhé světlé těsto.
- Společně pečte oba korpusy v troubě při 175 °C cca 25–30 minut. Pomocí špejle zjistíte, zda jsou oba korpusy dobře propečené.
- Po vyjmutí překlopte korpusy na talíř a přehoďte přes ně vlhkou utěrku, dokud nevychladnou.
- Zatímco se dorty pečou, připravte si krém. Vyšlehejte 3 krabičky mascarpone s 1 smetanou ke šlehání, 1 vanilkovým cukrem a dle chuti přidejte moučkový cukr nebo jiné sladidlo.
- Poté část krému oddělte (cca 1/3) a dejte stranou. Zbývající 2/3 zašlehejte spolu s pokrájenými jahodami, aby se krém mírně obarvil a získal jahodovou chuť.
- Jahodový krém uložte na cca 1 hodinu do lednice – dovnitř dortu se hodí ztuhlý krém. Čistý bílý krém (na vnější potření dortu) nechejte mimo lednici. Potřebujete ho mít trochu „mazlavější“, aby se vám do něj lépe dávaly bonbóny při zdobení.
- Nyní se vraťte ke dvěma vychladlým korpusům a v polovině je překrojte. Vzniknou 2 bílé korpusy a 2 tmavé. Ty střídavě pomažte z jedné strany zavařeninou a z druhé jahodovým krémem. Postupně je spojujte tak, že k bílému korpusu přilepíte tmavý, na něj opět bílý a na závěr tmavý (nebo obráceně, podle toho, který korpus se vám líbí navrch).
- Poté celý dort pomažte bílým krémem a ozdobte gumovými medvídky. Navrch dortu můžete dát jedlý papír, ale klidně použijte jen bonbóny nebo jiný typ zdobení. To záleží na vkusu a fantazii.