Leden a únor jsou ve znamení masopustu. Tomuto veselí, které se u nás traduje už od 13. století a tradičně předcházelo dlouhému období půstu, dominují zabijačkové pochoutky, neodmyslitelně k němu však patří i sladké dobroty. Například boží milosti neboli kraple či šibřinky. Připravte si je také.
Sdílej článek
Boží milosti
Boží milosti jsou jednou ze sladkých masopustních specialit. Setkat se můžete i s názvem kraple či kleple a jde vlastně o lidovou obdobu církevních obřadních oplatek – hostií. Ty se v kostele dávají na konci mše, boží milosti zase bývají už po staletí sladkou tečkou na závěr masopustu.
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 50 g másla
- 50 g krupicového cukru
- špetku soli
- 2 žloutky
- cca 2 lžíce bílého vína
- zhruba 5 lžic zakysané smetany
- 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
- olej nebo sádlo na smažení
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Ze surovin vypracujte hladké a vláčné těsto, které nechte v lednici tak třicet minut odpočinout. Těsto poté vyválejte na tenkou placku, ze které rádýlkem vykrajujte různé tvary – ty se kraj od kraje liší. Někde se dělají obdélníky, jinde zase čtverečky… Každý tvar ještě uprostřed podélně nařízněte.
Boží milosti smažte buď na oleji, nebo na sádle po obou stranách dozlatova. Během smažení by se cukroví mělo nafouknout a vyplavat na hladinu. Nakonec kraple obalte v moučkovém cukru a hned servírujte. Nejlepší jsou totiž čerstvé!
_tip_
Šibřinky
Když se řekne šibřinky, většina si hned vybaví taneční veselku. Stejný název však nese další tradiční masopustní sladká pochoutka – taštičky s tvarohovou náplní.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 300 g měkkého tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 6 vajec
- sůl
- citronovou kůru
- šťávu z 1 citronu
- 300 g mletého máku
- 200 g povidel
- 1 dcl červeného vína
- skořici
Postup:
Z jednoho vajíčka oddělte žloutek, který vyšlehejte s cukrem, postupně přidejte ještě tvaroh a citronovou kůru.
Ze zbytku vajec, mouky a špetky soli vypracujte těsto. Pokud se vám bude zdát příliš tuhé, přidejte lžíci vody. Zabalte do fólie a nechte chvíli v lednici odležet. Mezitím z povidel, vína, citronové šťávy a trochy skořice svařte hustou omáčku.
Odleželé těsto vyválejte na tenkou placku, z ní poté vykrájejte čtverečky (nebo kolečka), do jejichž středu kávovou lžičkou klaďte tvarohovou nádivku. Okraje pak spojte. Takto vytvořené taštičky vařte zhruba sedm minut v osolené vodě.
Hotové šibřinky na talíři podlijte omáčkou a posypte mákem a cukrem.