Záměrně jsem tento dezert nazvala tvarohový dort, přestože se nápadně podobá klasickému cheesecaku. Jedna podstatná surovina v něm ale chybí, a jak by každý alespoň trochu zběhlý kuchtík podotkl, bez mascarpone to není cheesecake. A měl by pravdu. Díky této změně je dezert o něco levnější, ale stejně chutný a podle mé rodiny i lepší.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 200 g máslových sušenek
- 70 g Jihočeského másla
- Jihočeská zakysaná smetana 11%
- Jihočeský tvaroh polotučný
- cca 100 g neochucené Lučiny
- 3 vejce
- 5 lžic cukru
- cca lžíci citronové kůry z biocitronu
- příp. ovoce na dochucení
Postup:
- Rozdrcené sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte do dortové formy vymazané máslem. Dobře umačkejte do rovnoměrné udusané vrstvy.
- Korpus pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
- V míse mezitím smíchejte smetanu s tvarohem a Lučinou, přidejte cukr, vejce a citronovou kůru, lehce prošlehejte.
- Směs nalijte na upečený korpus a pečte dalších cca 30 minut. Dort je správně na okraji hnědý, uprostřed by měl mít konzistenci podobnou pudinku.
- Nechejte ho lehce zchladnout a vložte do lednice.
- Chcete-li o něco zdravější verzi, můžete použít celozrnné sušenky a třtinový cukr, který vám ale dort lehce zbarví dohněda.
- Dochuťte ovocem, nebo si ho užijte jen tak.
_tip_