2
Máte rádi vůni perníku? Milujete slaný karamel? A co když se spojí chuť skořice se slaným karamelem? Tak tohle všechno najdete v dnešním receptu na vánoční perníkové cupcakes se slaným karamelem.
Sdílej článek
2
Pokud milujete slaný karamel jako já, tak si tenhle recept určitě oblíbíte. Sice nepatří ani mezi rychlé recepty, ani mezi zdravé recepty, a už vůbec ne mezi jednoduché recepty, ale opravdu stojí za to.
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžičku perníkového koření
- špetku skořice
- 10 g holandského kakaa
- 100 ml mléka
- 50 ml oleje (nejlépe rozpuštěný kokosový)
- 1 vejce
- 1 lžíci švestkových povidel
Krém:
- 1 krabičku mascarpone nebo 200 g másla
- 100 g slaného karamelu
Na slaný karamel:
- 200 g cukru
- 80 g másla
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 lžičku kvalitní soli
Postup:
Nejprve si připravte slaný karamel:
- Rozpusťte máslo a odstavte ho.
- V druhém rendlíku na středním plameni míchejte cukr, dokud nezkaramelizuje (2–4 minuty).
- Když se cukr rozpustí, přidejte do něj rozpuštěné máslo.
- Pak přilejte postupně smetanu (pokojové teploty, proto si vše vyndejte z lednice dopředu) a asi 1 minutu povařte.
- Odstavte, a nakonec vmíchejte sůl.
- Karamelu bude více, proto si ho můžete uchovat v lednici pro pozdější použití například na vánoční cukroví.
Připravte si těsto na cupcakes:
- Prosejte mouku, smíchejte ji s cukrem, kypřicím práškem, kořením a kakaem (v podstatě všechny sypké suroviny).
- Poté vmíchejte vejce, mléko a olej.
- Na závěr přidejte povidla a vše důkladně promíchejte.
- Pečte v košíčkách a formě na muffiny cca 25 minut při 170 stupních.
Vrchní krém:
- Povolené máslo nebo krém mascarpone ušlehejte se slaným karamelem.
- Vzniklým krémem cupcakes ozdobte.
Tip: Pro ty z vás, co mají raději polevu, je možné místo čokoládové drobenky, kterou jsem dávala tentokrát já, udělat karamelový postřik. Stačí pouze ke slanému karamelu přidat trochu rumu a vrchní krém mírně polít touto tekutou směsí.