9
Na zahrádce konečně zrají jahody a rebarbora roste jako divá. Ideální čas pustit se do pečení koláče.
Sdílej článek
9
Poměr rebarbory a jahod se může libovolně měnit podle stavu vaší zahrady nebo prostě toho, co máte doma. V našem případě to byl jeden veliký šlahoun rebarbory a menší miska jahod. Vzhledem k tomu, že samotné těsto je docela sladké, vůbec mi to nevadilo a klidně bych rebarbory ještě přidala. Jemně nakyslá chuť sladký koláč hezky osvěží.
Ingredience:
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2/3 hrnku cukru
- půl lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- malá lžička skořice
- půl lžičky soli
- půl hrnku rozpuštěného másla
- 2–3 velké lžíce bílého jogurtu (může být i podmáslí)
- dvě vajíčka
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
Ovocná vrstva:
- jahody
- rebarbora
- skořice
- třtinový cukr
- citronová šťáva
- slunečnicová semínka
Drobenka:
- třtinový cukr
- hrubá mouka
- máslo
Postup:
- Všechny ingredience na těsto smíchejte ve velké míse. Začněte od sypkých surovin, na závěr přidejte ty mokré. Hotové těsto nechte chvilku odležet.
- Mezitím si připravte rebarboru. Šlahoun oloupejte. Je-li moc tlustý, podélně ho překrojte a rozkrájejte na cca 1 cm široké kousky. Posypejte je jednou lžící třtinového cukru, lžičkou skořice a pokapejte šťávou z poloviny citronu. Jahody pokrájejte na plátky.
- Kulatou keramickou formu vymažte ztuhlým máslem a vysypejte hrubou moukou, aby se vám koláč nepřipekl.
- Do formy vlijte těsto a stěrkou ho rovnoměrně rozetřete po celé ploše.
- Navrch poklaďte rebarboru, posypejte ji asi jednou velkou lžící slunečnicových semínek (pro ty mám slabost, a proto je dávám skoro do každého jídla, ale samozřejmě se bez nich koláč obejde).
- Následně rovnoměrně rozprostřete plátky jahod a na závěr vše posypejte drobenkou.
- Poměr a množství drobenky si také každý může určit sám. Mně stačily 2 velké lžíce hrubé mouky, stejné množství másla a lžíce třtinového cukru.
- Už během přípravy koláče si nechejte předehřát troubu na 200 °C. Jakmile dáte koláč péct, snižte teplotu na 180 °C a pečte 40 minut.
Koláč jsem pekla spolu se čtyřletým synem , byla to zábava! Přejeme vám úspěšné pečení a dobrou chuť!