Někdo jí říká žemlovka, jiný zemlbába. Ať tak, či tak, pro mě je to symbol dětství a v současnosti taky jeden z oblíbených rychlých a jednoduchých obědů, s jehož přípravou mohou pomoci i děti. Už jste zkusili i alternativu s bílkovou čepicí? Tak tady máte jeden rychlý recept, který se na podzim může hodit.
Sdílej článek
Budete potřebovat (na jeden menší pekáček):
- 7 housek (ideálně jeden až dva dny starých) nebo cca 10–12 rohlíků
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 7 velkých jablek (bez slupky)
- 1 polotučný tvaroh
- strouhanka a máslo na vymazání a vysypání pekáčku (TIP: jako alternativu jsem zkoušela vysypat i kokosem a také to nebylo špatné.)
- 200 g cukru (třtinový nebo krystal) + 100 g ještě na čepici z bílků
- 2 ks smetany ke šlehání nebo 0,5 litru mléka
- špetka skořice
- rozinky nebo ořechy dle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme základní suroviny. Nakrájíme housky na jemné plátky (cca 1 cm). Do mísy nastrouháme jablka na plátky na struhadle. Oddělíme žloutky od bílků. V jedné míse vyšleháme tvaroh, žloutky a cukr. V druhé si připravíme tuhý sníh z bílků a cukru.
- Pak vymažeme pekáček máslem a vysypeme strouhankou.
- Plátky housek namáčíme ve smetaně a pokládáme na dno pekáčku. Druhou vrstvu budou tvořit nastrouhaná jablka, třetí tvarohová hmota a na závěr posypeme skořicí a přidáme rozinky. V tomto pořadí můžeme udělat například 2 patra. Někdy nám vyjde pouze jedno, ale je nutné myslet na to, že končíme namočenými houskami.
- V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme asi 20 minut. Poté vytáhneme z trouby a na částečně zapečenou žemlovku ještě vylijeme sníh z bílků a opět necháme cca 10 minut zapékat, dokud sníh nebude zbarvený dozlatova.