Dětská rádia na Pigy.cz

Luxusní žemlovka, kterou budou děti milovat

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Někdo jí říká žemlovka, jiný zemlbába. Ať tak, či tak, pro mě je to symbol dětství a v současnosti taky jeden z oblíbených rychlých a jednoduchých obědů, s jehož přípravou mohou pomoci i děti. Už jste zkusili i alternativu s bílkovou čepicí? Tak tady máte jeden rychlý recept, který se na podzim může hodit.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat (na jeden menší pekáček):

  • 7 housek (ideálně jeden až dva dny starých) nebo cca 10–12 rohlíků
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 7 velkých jablek (bez slupky)
  • 1 polotučný tvaroh
  • strouhanka a máslo na vymazání a vysypání pekáčku (TIP: jako alternativu jsem zkoušela vysypat i kokosem a také to nebylo špatné.)
  • 200 g cukru (třtinový nebo krystal) + 100 g ještě na čepici z bílků
  • 2 ks smetany ke šlehání nebo 0,5 litru mléka
  • špetka skořice
  • rozinky nebo ořechy dle chuti

Postup:

  1. Nejprve si připravíme základní suroviny. Nakrájíme housky na jemné plátky (cca 1 cm). Do mísy nastrouháme jablka na plátky na struhadle. Oddělíme žloutky od bílků. V jedné míse vyšleháme tvaroh, žloutky a cukr. V druhé si připravíme tuhý sníh z bílků a cukru.
  2. Pak vymažeme pekáček máslem a vysypeme strouhankou.
  3. Plátky housek namáčíme ve smetaně a pokládáme na dno pekáčku. Druhou vrstvu budou tvořit nastrouhaná jablka, třetí tvarohová hmota a na závěr posypeme skořicí a přidáme rozinky. V tomto pořadí můžeme udělat například 2 patra. Někdy nám vyjde pouze jedno, ale je nutné myslet na to, že končíme namočenými houskami.
  4. V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme asi 20 minut. Poté vytáhneme z trouby a na částečně zapečenou žemlovku ještě vylijeme sníh z bílků a opět necháme cca 10 minut zapékat, dokud sníh nebude zbarvený dozlatova.

 

 

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor