Jakmile se v obchodech objeví meloun, o příchodu léta není pochyb. Důvodů, proč ho jíst, je ale mnohem více než to, že skvěle osvěží.
Sdílej článek
Proč meloun pravidelně zařazovat do jídelníčku?
Někdy bývá vodní meloun chybně označovaný jako ovoce, ale pravdou je, že jde o zeleninu. Meloun je bohatý na aminokyseliny, které jsou důležité pro růst a vývoj svalů včetně správného fungování cév a lepší oběh krve. Kromě toho obsahuje spoustu vitamínů a je skvělým zdrojem tekutin, což je příjemné zejména v případě, kdy děti nechtějí pít vodu.
Meloun je také oblíbenou potravinou všech sportovců, protože pomáhá s takzvanou svalovou horečkou – zmírňuje nepříjemné namožení svalů.
Jak vybrat ten správný?
Hledáte meloun, který bude uvnitř krásně červený a sladký? Pomocí pár fíglů už nikdy nesáhnete vedle.
- Meloun by měl mít jednu barvu, měl by být například celý zelený, a nejlepší je, pokud se leskne.
- Pokud má bílé skvrny, znamená to, že není dozrálý, žluté znamenají opak.
- Pokud vezmete meloun do rukou a poklepete na něj, měli byste slyšet dutý zvuk – je znakem toho, že je zralý.
- Dalším snadným vodítkem, podle nějž můžete odhadnout zralost melounu, je stopka – pokud je uschlá, přihoďte ho do košíku.
Vyzkoušejte meloun na různé způsoby
A pokud by vás omrzelo jíst samotný meloun, zkuste si k němu nakrájet třeba balkánský sýr – ačkoliv jde o zdánlivě neslučitelné chuti, v takovém Turecku jde o oblíbenou lahůdku!
Zkusit můžete také smoothie – rozmixujte odpeckovaný meloun s jiným ovocem, například borůvkami či jahodami, a pijte. Je to lahoda!
Chcete dětem nachystat osvěžující, zdravou zmrzlinu? Opět rozmixujte vypeckovaný meloun, pár kapek sladidla, například medu či javorového sirupu, nalijte do formiček a zmrazte.
_tip_