2. místo v soutěži s Madetou!
Sdílej článek
Přísady:
- 8-9 bílků
- 6 vrchovatých polévkových lžic krupicového cukru
- špetka soli
- 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky
- 5 vrchovatých polévkových lžic hladké mouky
- 1 balení bio kypřicího prášku do pečiva
- špetka skořice
- 80 g zchladlého rozpuštěného Jihočeského másla Madeta
- 2 menší oloupaná a nastrouhaná jablka
- hrst vlašských ořechů
- 60 g rozinek
- 1 citron (ideálně chemicky neošetřený)
- rum nebo horká voda (na namočení rozinek)
Na krém:
- 250 g polotučného nebo tučného tvarohu Madeta
- 180 g zakysané smetany Madeta (18 %)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 čajová lžička rumu po namočení rozinek (nemusí být)
- skořice dle chuti
Postup:
- Větší koláčovou (dortovou) formu vymažu máslem a vysypu moukou (případně lze použít i malý plech).
- Rozinky opláchnu teplou vodou a namočím do rumu, nebo pokud nechcete použít rum, lze je pouze spařit horkou vodou.
- V odmaštěné míse vytřené citronovou šťávou vyšlehám vychlazené bílky s cukrem a špetkou soli v tuhý sníh. Poté zlehka postupně přimíchávám (už nešlehám mixérem) polohrubou a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici a zchladlé máslo.
- Nakonec přimíchám nasekané vlašské ořechy (stačí nožem, na větší kusy), rozinky (rum nebo vodu sliji stranou), nastrouhaná jablka a čerstvou kůru z 1 středně velkého citronu.
- Peču v rozehřáté troubě na 170 °C do růžova a dokud špejle po zapíchnutí nezůstane suchá.
- Než korpus vychladne, připravím krém. V misce vyšlehám tvaroh a zakysanou smetanu spolu s cukrem a případně lžičkou rumu zbylou po namočení rozinek.
- Poté už jen na korpus nanesu krém a vidličkou vytvořím vlnky jako na fotografii. Zasypu skořicí a před podáváním nechám ještě hodinu uležet v lednici, aby krém ztuhl.
Dobrou chuť!