Dětská rádia na Pigy.cz

Nadýchaný bílý koláč

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2. místo v soutěži s Madetou!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Přísady:

  • 8-9 bílků
  • 6 vrchovatých polévkových lžic krupicového cukru
  • špetka soli
  • 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky
  • 5 vrchovatých polévkových lžic hladké mouky
  • 1 balení bio kypřicího prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • 80 g zchladlého rozpuštěného Jihočeského másla Madeta
  • 2 menší oloupaná a nastrouhaná jablka
  • hrst vlašských ořechů
  • 60 g rozinek
  • 1 citron (ideálně chemicky neošetřený)
  • rum nebo horká voda (na namočení rozinek)

Na krém:

  • 250 g polotučného nebo tučného tvarohu Madeta
  • 180 g zakysané smetany Madeta (18 %)
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1 čajová lžička rumu po namočení rozinek (nemusí být)
  • skořice dle chuti

Postup:

  1. Větší koláčovou (dortovou) formu vymažu máslem a vysypu moukou (případně lze použít i malý plech).
  2. Rozinky opláchnu teplou vodou a namočím do rumu, nebo pokud nechcete použít rum, lze je pouze spařit horkou vodou.
  3. V odmaštěné míse vytřené citronovou šťávou vyšlehám vychlazené bílky s cukrem a špetkou soli v tuhý sníh. Poté zlehka postupně přimíchávám (už nešlehám mixérem) polohrubou a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořici a zchladlé máslo.
  4. Nakonec přimíchám nasekané vlašské ořechy (stačí nožem, na větší kusy), rozinky (rum nebo vodu sliji stranou), nastrouhaná jablka a čerstvou kůru z 1 středně velkého citronu.
  5. Peču v rozehřáté troubě na 170 °C do růžova a dokud špejle po zapíchnutí nezůstane suchá.
  6. Než korpus vychladne, připravím krém. V misce vyšlehám tvaroh a zakysanou smetanu spolu s cukrem a případně lžičkou rumu zbylou po namočení rozinek.
  7. Poté už jen na korpus nanesu krém a vidličkou vytvořím vlnky jako na fotografii. Zasypu skořicí a před podáváním nechám ještě hodinu uležet v lednici, aby krém ztuhl.

Dobrou chuť!

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor