Co jiného nám přinese větší osvěžení než nanuky nebo zmrzlina? Žadoní vaše děti pokaždé, když jdete kolem stánku nebo obchodu, ale vy jim nechcete kupovat předražené dobroty, vyráběné z kdoví čeho? Vyrobte si perfektní nanuky doma a máte po starostech!
Sdílej článek
Co potřebujete k výrobě domácích nanuků?
Pro výrobu domácích nanuků se perfektně hodí různá tvořítka nanuků, která koupíte v široké škále obchodů s domácími potřebami i ve větších supermarketech. Jejich výhodou je, že „dřívka“, nebo v tomto případě spíš tyčinky, jsou do tvořítek nějak vhodně integrovány, ať už do víčka, nebo naopak uchycením vespod. Nestane se vám tedy, že byste z mrazáku vytáhli zmrzlý nanuk s tyčinkou na boku, jenž by se dal jíst jen s většími obtížemi.
Pokud tvořítka nemáte, nanuk se dá vyrobit i tak, jen to chce trochu víc práce. Můžete použít kelímky či formičky, které doma najdete, a dokoupit dřívka či použít nějaké plastové tyčinky. Poté, co směs na nanuky nalijete do kelímků, obalte vršek alobalem a dřívkem nebo tyčinkou alobal propíchněte. Tak zajistíte, že se dřívka nebudou hýbat. A jaké nanuky si můžete vyrobit?
1/ Ovocný nanuk
Na jednoduchý ovocný nanuk vám bude stačit ovoce, jogurt a něco k oslazení. Zvolte třeba jahody, maliny či lesní ovoce. Čerstvé či mražené.
Ingredience (na cca 6 nanuků):
- 400 g ovoce
- 150 g bílého jogurtu
- Cukr moučka nebo med
Postup:
- Ovoce s jogurtem rozmixujte v mixéru či ponorným mixérem.
- Doslaďte podle chuti, lesní ovoce bude pravděpodobně potřebovat více sladidla, zatímco například zahradní jahody bývají většinou sladké dost.
- Nalijte směs do formiček a nechte zmrazit aspoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.
2/ Melounový nanuk
Na melounový nanuk se ideálně hodí meloun bez pecek. Jinak si budete muset dát trochu práce s vypeckováváním.
Ingredience (na 6 nanuků):
- 400 g melounu
- 50 g cukru moučka
- 1 lžíce šťávy z citronu
Postup:
- Meloun nakrájejte na menší kousky, eventuálně se jej snažte vypeckovat.
- Přidejte cukr a citron.
- Rozmixujete v mixéru či ponorným mixérem.
- Nalijte do formiček a nechte pár hodin zmrazit, ideálně do druhého dne.