Máslové sušenky jsou evergreenem mezi sušenkami. Mně většinou připadají všechny recepty na ně víceméně stejné, a navíc mi připomínají recepty na tradiční linecké cukroví. Tentokrát jsme ale objevili tiskátka a vykrajovátka v podobě prasátka (u nás doma jedině Pigy), a tak jsme se k tomuto osvědčenému hitu vrátili.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
(na cca 50 sušenek o tloušťce 4 mm)
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 2 vejce
- ½ pytlíčku vanilkového cukru
- Bio citronová kůra
Postup:
- Postup je snadný a opravdu hodně podobný zadělávání na linecké těsto. Na vál si vysypeme sypké ingredience, uděláme důlek vložíme vejce a obskládáme proužky změklého másla.
- Poté ručně smícháme (kdo má robota, má jednodušší přípravu) a vypracujeme hladké těsto. Doporučuje se nechat ho alespoň 2 hodinky odležet v chladu. Osobně bych se přikláněla k tomu, nechat těsto odležet alespoň den v lednici.
- Následně pomocí vykrajovátek a razítek tvoříme sušenky o tloušťce cca 3–5 mm. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C cca 20 minut.
Tip:
- Sušenky je dobré nechat cca týden uležet, jsou pak měkčí. Ale ruku na srdce, podařilo se vám někdy je před nenechavci uchránit alespoň pár dnů?
- Kamarádka místo tiskátek volí pro starší děti zdobení lentilkami, a i tyto sušenky jsou opravdu parádní.
- Čím kvalitnější máslo na výrobu zvolíte, tím lépe pak budou máslové sušenky vonět.