13
Kdo občas nemá chuť na krajíc chleba s marmeládou nebo palačinku plnou sladkého zavařeného ovoce? V létě je sice všude dostatek čerstvého ovoce, ale myslete na zimu a udělejte si krásné vzpomínky na léto.
Sdílej článek
13
Právě vrcholí třešňová sezona. Už máte dost bublanin, knedlíků, clafoutis a šťáv z třešní? Schovejte je do skleniček a udělejte si skvělou marmeládu.
Budete potřebovat:
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 500 g cukru
- ½ lžičky kyseliny citronové
Postup:
Nemáte doma odpeckovávač a odrazuje vás namáhavé vypeckování třešní? Nezoufejte. Pomocí kancelářské sponky budete hotoví jedna dvě (vsuňte ji do plodu v místě po stopce a pak už jen vydloubněte pecku). Vypeckované třešně dejte do hrnce, prosypte cukrem, přiklopte a nechte 24 hodin odstát.
Ovoce pustí šťávu i bez zdlouhavého odpařování v hrnci, a vy tak ušetříte čas. Druhý den slijte trochu přebytečné šťávy (není to ale nutné) a ovoce zlehka rozmixujte. Potom si připravte větší teflonovou pánev a pár dalších hrnců s širokým dnem (můžete obsadit všechny čtyři plotýnky), nalijte do nich tři až čtyři naběračky rozmixovaného ovoce a na středním plameni zahřívejte.
Asi po 20 minutách začne směs želírovat (budou se tvořit „sklovaté“ bubliny).
Vhodnou konzistenci marmelády můžete vyzkoušet na studeném talířku, kam kápnete lžičku směsi, necháte vychladit v lednici, a pokud se nerozteče, je marmeláda hotová. V takovém případě se pusťte do plnění sklenic, které jste si předem vymyli a vyhřáli. Zavíčkujte a dejte vychladnout dnem vzhůru.
Teď už stačí pár týdnů počkat, než se marmeláda rozleží, a můžete i s dětmi mlsat.
_tip_