Dětská rádia na Pigy.cz

Poctivá třešňová marmeláda

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  

Kdo občas nemá chuť na krajíc chleba s marmeládou nebo palačinku plnou sladkého zavařeného ovoce? V létě je sice všude dostatek čerstvého ovoce, ale myslete na zimu a udělejte si krásné vzpomínky na léto.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  

Právě vrcholí třešňová sezona. Už máte dost bublanin, knedlíků, clafoutis a šťáv z třešní? Schovejte je do skleniček a udělejte si skvělou marmeládu.

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 500 g cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Postup:

Nemáte doma odpeckovávač a odrazuje vás namáhavé vypeckování třešní? Nezoufejte. Pomocí kancelářské sponky budete hotoví jedna dvě (vsuňte ji do plodu v místě po stopce a pak už jen vydloubněte pecku). Vypeckované třešně dejte do hrnce, prosypte cukrem, přiklopte a nechte 24 hodin odstát.

marmelada_tresen (1)

Ovoce pustí šťávu i bez zdlouhavého odpařování v hrnci, a vy tak ušetříte čas. Druhý den slijte trochu přebytečné šťávy (není to ale nutné) a ovoce zlehka rozmixujte. Potom si připravte větší teflonovou pánev a pár dalších hrnců s širokým dnem (můžete obsadit všechny čtyři plotýnky), nalijte do nich tři až čtyři naběračky rozmixovaného ovoce a na středním plameni zahřívejte.

marmelada_tresen (2)

Asi po 20 minutách začne směs želírovat (budou se tvořit „sklovaté“ bubliny).

marmelada_tresen (3)

Vhodnou konzistenci marmelády můžete vyzkoušet na studeném talířku, kam kápnete lžičku směsi, necháte vychladit v lednici, a pokud se nerozteče, je marmeláda hotová. V takovém případě se pusťte do plnění sklenic, které jste si předem vymyli a vyhřáli. Zavíčkujte a dejte vychladnout dnem vzhůru.

Teď už stačí pár týdnů počkat, než se marmeláda rozleží, a můžete i s dětmi mlsat.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor