1
3. místo v soutěži s Madetou!
Sdílej článek
1
Nedávno jsem dostala chuť na nějakou netradiční a neokoukanou bábovku. Protože jsem si však trochu chtěla zavzpomínat na staré časy, vymyslela a připravila jsem originální moderní recept ve staré remosce. U rodiny tato bábovka obstála výtečně. Ráda bych se tak o recept podělila i s vámi. A nezoufejte, pokud nemáte remosku. Lze ji samozřejmě péci i v klasické troubě na 170 °C. ?
Budete potřebovat:
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3 vejce
- 2/3 hrnku třtinového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 kypřicí prášek do pečiva (ideálně BIO)
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek smetany ke šlehání Madeta
- špetka soli
- čerstvá kůra z poloviny pomeranče
- kakao dle chuti (cca 3 polévkové lžíce)
(hrnek má objem cca 250 ml)
Na ganache si dále připravte:
- 75 g hořké čokolády (já dávám tu s 85 % kakaa)
- 250 ml smetany ke šlehání Madeta
Na servírování doporučuji:
- pomerančovou kůru (z té druhé poloviny pomeranče)
- čerstvé ovoce dle vaší chuti
Postup:
- V misce vyšleháme žloutky s oběma druhy cukru do pěny, poté už jen vmícháme olej, smetanu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec velmi opatrně i sníh z bílků a špetky soli. Nyní těsto rozdělíme na dvě poloviny.
- Do první poloviny zamícháme kakao, odhadem asi 3 lžíce – těsto by se mělo zbarvit do tmavě hněda. Do druhé poloviny naopak vmícháme pomerančovou kůru.
- Zapneme víko remosky a necháme na mřížce samotné rozehřát, nebo rozehřejeme elektrickou troubu na 170°C.
- Připravíme si vymazanou a vysypanou remosku, nebo větší dortovou formu. Nyní začneme postupně od středu nádobu plnit a tvořit tak zebra efekt. Nejdříve nabereme dvě polévkové lžíce kakaového těsta a dáme je přesně do středu remosky/formy. Poté vezmeme dvě lžíce pomerančového těsta a opět je dáme přesně do středu formy, přímo na kakaové těsto. Postup opakujeme až do vypotřebování obou druhů těsta – uvidíte, že se těsto postupně rovnoměrně rozteče po obvodu celé formy.
- Nyní zaklapneme remosku nebo vložíme formu do trouby a pečeme, dokud není špejle po zapíchnutí suchá.
- Než bábovka vychladne, připravím si ganache. Smetanu ke šlehání dám ohřát do kastrůlku a jakmile se na jejím povrchu začnou tvořit bublinky, ztlumím výkon a za stálého míchání v ní nechám rozpustit nalámanou čokoládu. Ganache by měla být krásně hladká.
- Následně jí polijeme celý korpus a bábovku ještě ozdobíme ovocem. Výborné jsou pomeranče, jahody, maliny, borůvky či hroznové víno. Doporučuji ji též posypat pomerančovou kůrou – skvěle podtrhne chuť celé bábovky. Já poté strouhám kůru i do mističky, aby si ji každý mohl na moučník přisypat dle libosti.
- Před podáváním necháme v chladu čokoládu zatuhnout.
- A na závěr přidám malý tip: Nejlépe se moučník krájí horkým ostrým nožem.
Dobrou chuť.