Dětská rádia na Pigy.cz

Pomerančovo-kakaová zebra bábovka s ganache

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

3. místo v soutěži s Madetou!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Nedávno jsem dostala chuť na nějakou netradiční a neokoukanou bábovku. Protože jsem si však trochu chtěla zavzpomínat na staré časy, vymyslela a připravila jsem originální moderní recept ve staré remosce. U rodiny tato bábovka obstála výtečně. Ráda bych se tak o recept podělila i s vámi. A nezoufejte, pokud nemáte remosku. Lze ji samozřejmě péci i v klasické troubě na 170 °C. ?

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (ideálně BIO)
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek smetany ke šlehání Madeta
  • špetka soli
  • čerstvá kůra z poloviny pomeranče
  • kakao dle chuti (cca 3 polévkové lžíce)

(hrnek má objem cca 250 ml)

Na ganache si dále připravte:

  • 75 g hořké čokolády (já dávám tu s 85 % kakaa)
  • 250 ml smetany ke šlehání Madeta

Na servírování doporučuji:

  • pomerančovou kůru (z té druhé poloviny pomeranče)
  • čerstvé ovoce dle vaší chuti

Postup:

  1. V misce vyšleháme žloutky s oběma druhy cukru do pěny, poté už jen vmícháme olej, smetanu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec velmi opatrně i sníh z bílků a špetky soli. Nyní těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  2. Do první poloviny zamícháme kakao, odhadem asi 3 lžíce – těsto by se mělo zbarvit do tmavě hněda. Do druhé poloviny naopak vmícháme pomerančovou kůru.
  3. Zapneme víko remosky a necháme na mřížce samotné rozehřát, nebo rozehřejeme elektrickou troubu na 170°C.
  4. Připravíme si vymazanou a vysypanou remosku, nebo větší dortovou formu. Nyní začneme postupně od středu nádobu plnit a tvořit tak zebra efekt. Nejdříve nabereme dvě polévkové lžíce kakaového těsta a dáme je přesně do středu remosky/formy. Poté vezmeme dvě lžíce pomerančového těsta a opět je dáme přesně do středu formy, přímo na kakaové těsto. Postup opakujeme až do vypotřebování obou druhů těsta – uvidíte, že se těsto postupně rovnoměrně rozteče po obvodu celé formy.
  5. Nyní zaklapneme remosku nebo vložíme formu do trouby a pečeme, dokud není špejle po zapíchnutí suchá.
  6. Než bábovka vychladne, připravím si ganache. Smetanu ke šlehání dám ohřát do kastrůlku a jakmile se na jejím povrchu začnou tvořit bublinky, ztlumím výkon a za stálého míchání v ní nechám rozpustit nalámanou čokoládu. Ganache by měla být krásně hladká.
  7. Následně jí polijeme celý korpus a bábovku ještě ozdobíme ovocem. Výborné jsou pomeranče, jahody, maliny, borůvky či hroznové víno. Doporučuji ji též posypat pomerančovou kůrou – skvěle podtrhne chuť celé bábovky. Já poté strouhám kůru i do mističky, aby si ji každý mohl na moučník přisypat dle libosti.
  8. Před podáváním necháme v chladu čokoládu zatuhnout.
  9. A na závěr přidám malý tip: Nejlépe se moučník krájí horkým ostrým nožem.

Dobrou chuť.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor