Dětská rádia na Pigy.cz

Rebarbora a jahody: nepřekonatelné kombo

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sezóna jahod a rebarbory je tady, v receptech se výborně doplňují. Využijte proto jejich svůdné kombinace třeba v muffinech.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Rebarbora je prospěšná zejména pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů, například hořčíku, fosforu, železa a dalších. Na druhou stranu obsahuje značné množství kyseliny šťavelové, a je proto nevhodná pro lidi s revmatismem či ledvinovými a močovými problémy. Používejte vždy jen řapíky rostliny, a to pouze v období od poloviny května do poloviny června, pak už je obsah kyseliny šťavelové v rostlině opravdu vysoký a ke konzumaci se nehodí.

Jahody obsahují také velké množství vitamínů a minerálů, a navíc i krásně voní a skvěle chutnají jak syrové, tak zpracované. V tomto receptu si proto připravíme jahodovo-rebarborové muffiny.

Budete potřebovat (na 12 muffinů):

  • 225 g jahod
  • 2 řapíky rebarbory
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 240 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • kůru z jednoho citronu nebo pomeranče
  • 1 vejce
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce změklého másla
  • 250 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Na posypku: 75 g změklého másla, 100 g mouky, 110 g hnědého cukru, špetku soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  2. Ingredience na posypku smíchejte a v ruce rozdrobte.
  3. Do velké mísy nasypejte mouku, cukr krupici, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a kůru. Přidejte vejce, olej, změklé máslo, podmáslí a vanilkový extrakt a vše vymíchejte v hladké těsto.
  4. V jiné míse smíchejte nakrájené jahody, nakrájenou rebarboru, kukuřičný škrob, hnědý cukr a citronovou šťávu.
  5. Do košíčků na muffiny rozdělte těsto. Jahodovou směs umístěte na těsto, dozdobte posypkou. Košíčky plňte zhruba jen do 2/3, jinak těsto při pečení vyteče.
  6. Pečte v troubě asi 15 minut (záleží na velikosti muffinů). Hotové muffiny jsou zlatavě hnědé. Pokud si nejste jistí, píchněte do nich špejlí. Na špejli by nemělo ulpět tekuté těsto.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor