Sezóna jahod a rebarbory je tady, v receptech se výborně doplňují. Využijte proto jejich svůdné kombinace třeba v muffinech.
Sdílej článek
Rebarbora je prospěšná zejména pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů, například hořčíku, fosforu, železa a dalších. Na druhou stranu obsahuje značné množství kyseliny šťavelové, a je proto nevhodná pro lidi s revmatismem či ledvinovými a močovými problémy. Používejte vždy jen řapíky rostliny, a to pouze v období od poloviny května do poloviny června, pak už je obsah kyseliny šťavelové v rostlině opravdu vysoký a ke konzumaci se nehodí.
Jahody obsahují také velké množství vitamínů a minerálů, a navíc i krásně voní a skvěle chutnají jak syrové, tak zpracované. V tomto receptu si proto připravíme jahodovo-rebarborové muffiny.
Budete potřebovat (na 12 muffinů):
- 225 g jahod
- 2 řapíky rebarbory
- 30 g kukuřičného škrobu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 240 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- ½ lžičky soli
- kůru z jednoho citronu nebo pomeranče
- 1 vejce
- 60 ml slunečnicového oleje
- 2 lžíce změklého másla
- 250 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Na posypku: 75 g změklého másla, 100 g mouky, 110 g hnědého cukru, špetku soli
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Ingredience na posypku smíchejte a v ruce rozdrobte.
- Do velké mísy nasypejte mouku, cukr krupici, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a kůru. Přidejte vejce, olej, změklé máslo, podmáslí a vanilkový extrakt a vše vymíchejte v hladké těsto.
- V jiné míse smíchejte nakrájené jahody, nakrájenou rebarboru, kukuřičný škrob, hnědý cukr a citronovou šťávu.
- Do košíčků na muffiny rozdělte těsto. Jahodovou směs umístěte na těsto, dozdobte posypkou. Košíčky plňte zhruba jen do 2/3, jinak těsto při pečení vyteče.
- Pečte v troubě asi 15 minut (záleží na velikosti muffinů). Hotové muffiny jsou zlatavě hnědé. Pokud si nejste jistí, píchněte do nich špejlí. Na špejli by nemělo ulpět tekuté těsto.