1
1. místo ze soutěže s Madetou!
Sdílej článek
1
Ingredience
- 5 vajec
- 100 g třtinového cukru
- 30 g tekutého medu
- špetka soli
- 5 lžic rostlinného oleje
- 40 g nealkalizovaného kakaa
- 230 g hladké špaldové mouky
- 1 balení prášku do pečiva bez fosfátů
Krém
- 2 vaničky polotučného tvarohu Madeta
- 1 vanička tučného tvarohu Madeta
- 2 střední přezrálé banány
- 1 balení třtinového cukru s pravou vanilkou
- 1 zralé mango
- ovoce na ozdobu dle chuti a sezonní nabídky
Postup:
- V míse vyšlehejte bílky s cukrem a špetkou soli až do vytvoření tuhého sněhu. Poté postupně přidávejte po lžících olej, jeden žloutek po druhém, tekutý med, a nakonec mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
- Těsto nalijte do užší a vyšší dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 160°C, dokud špejle po zapíchnutí nezůstane suchá.
- Pokud chcete dort stejně vysoký jako já, postup opakujte ještě jednou (případně 2x, pokud se vám korpusy podaří nižší).
- Po upečení nechte korpusy úplně vychladnout a poté je rozkrojte. Dle výšky je rozkrajuji 1–2x, udělám si drážku nožem a poté rozkrojím pomocí nitě (doporučuji trochu trpělivosti a pevnou nit).
- Následně připravte krém, nejdříve ten na promazávání dortů.
- V misce vyšlehejte 2 polotučné tvarohy s oběma banány (dle chuti). Oloupejte mango a nakrájejte jej na malé a slabé plátky.
- Nyní vezměte spodní korpus, pomažte jej trochou krému, dejte na něj plátky manga a na mango ještě jednu vrstvu krému. Přiklopte dalším korpusem a postup opakujte. Úplný vršek dortu nepomazávejte, na něj je potřeba čistě bílý krém.
- Toho docílíte vyšleháním jednoho tučného tvarohu spolu s jedním balením třtinového cukru s pravou vanilkou.
- Vršek dortu a veškeré jeho stěny jím pomažte – krému je málo úmyslně, abyste docílili naked efektu (efektu nahatého dortu).
- Ozdobte ovocem a bylinkami dle chuti a nechte cca 3 hodiny (nejlépe do druhého dne) v chladu odpočívat, aby korpus krémem trochu zvláčněl a krém ztuhl.
Přeji dobrou chuť a doufám, že u vás udělá dort stejnou radost jako u nás ?