Dětská rádia na Pigy.cz

Nasušte si švestky a jablka. Přečtěte si, jak na to

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dozrávající podzimní plody v nás vzbuzují otázku: kam s nimi? Co s množstvím švestek a jablek? Samozřejmě můžete upéct koláč, udělat kompot nebo pyré. Skvělou možností je ovšem také sušení, které vaše ovoce uchová dlouho použitelné.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak jablka a švestky sušit?

Pokud máte doma sušičku na ovoce, bude pro vás sušení hračka. Pokud ne, ani tak nezoufejte. Ovoce můžete stejně tak sušit v troubě při zapnutém horkovzduchu. A jestliže nedisponujete ani tím, stačí prostě troubu mírně pootevřít a zajistit třeba vařečkou. Vlhkost totiž musí odcházet ven. Samozřejmě na sušení vyberte zdravé, zralé a hezké plody.

Sušení jablek

Sušení jablíček, tedy výroba křížal, jak by řekly naše babičky, je jednoduché. Jablka omyjte, oloupejte nebo je nechte i se slupkou (záleží, jak moc vám bude slupka u usušeného plodu vadit). Rozkrojte na čtvrtiny a vyndejte jádřinec. Nakrájejte na plátky široké asi 4 mm a umístěte buď na pláty sušičky, nebo na pečicí papír na plech. Na sušičce nebo troubě zvolte teplotu cca 60 °C, starou plynovou troubu bez regulace teploty nastavte na minimum. Sušte asi 6 hodin. Pokud máte plátky malé nebo tenké, budou hotové dřív. Plody během sušení sledujte, rozhodně by neměly být spálené, totálně přesušené nebo naopak ještě šťavnaté. Ideální je něco jako žvýkačková konzistence.

Sušení švestek

Sušení švestek je o trochu horší. Autorka těchto řádků se, neznalá postupů, pokusila usušit švestky stejným postupem jako jablka. Nevypadaly ale dobře a do pár dnů zplesnivěly. Takže pozor na ně. Švestky se totiž suší déle a ve více fázích. Plody omyjte, rozkrojte napůl a vyndejte pecku. Na pečicí papír nebo pláty sušičky je vždy klaďte slupkou dolů. Sušte nejprve na 50 °C 5 hodin, pak je nechte stejnou dobu vychladnout. Potom sušte na 65 °C cca 12 hodin, nechte 5 hodin vychladnout. Poslední fáze sušení je opět na 65 °C po dobu asi 3 a půl hodiny. Jestliže chcete mít švestky hladké a lesklé, chvíli před koncem sušení je pokropte studenou vodou.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor