Mrkev bychom čekali běžně v polévce, možná v nějaké omáčce či salátu, známý je i mrkvový dort. Už jste ale ochutnali mrkvové lívance? O něco zdravější mlsání si můžete přichystat na víkendovou snídani.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva (10 ml)
- 2 polévkové lžíce mletého lněného semínka (30 ml)
- ½ čajové lžičky skořice (2 ml)
- 1 šálek (250 ml) strouhané mrkve
- 2 šálky (500 ml) rostlinného mléka pokojové teploty (mandlové, ovesné)
- ¼ šálku (60 ml) rozpuštěného kokosového oleje
- 1 čajová lžička (5 ml) vanilkového extraktu (není nezbytné)
- 2 polévkové lžíce sirupu na oslazení
- malou špetku soli
- na podávání sirup (javorový, čekankový, švestkový), můžete také přidat rostlinný jogurt, kokosový krém, nebo ovoce či mleté ořechy
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, lněné semínko, skořici a špetku soli.
- V další míse smíchejte nastrouhanou mrkev, mléko, kokosový olej, vanilku a sirup.
- Mrkvovou směs promíchejte a přidejte k suchým ingrediencím. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Předehřejte suchou pánvičku. Až bude rozpálená přidejte kapku oleje.
- Jakmile bude rozehřátý olej, naberte přiměřené množství těsta, rozlijte ho na pánev a opékejte postupně z obou stran do křupava.
- Podávejte ideálně teplé s troškou sirupu, jogurtem a ovocem.
Tip: Těsto můžete použít také na přípravu vaflí. V tom případě nespěchejte, vaflovač musí být velmi rozpálený a neprospívá otevírat ho příliš brzy.