Dětská rádia na Pigy.cz

Víte, jak vybrat pro děti kvalitní ryby?

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ke zdravému jídelníčku patří rozhodně ryby. Nemáte příležitost koupit ve svém okolí chlazenou rybu a musíte sáhnout do sortimentu ryb mražených? Víte, jakou vybrat v případě, že vám kvůli dětem záleží především na prvotřídní kvalitě?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jak poznat, zda je mražená ryba z obchodu kvalitní

Hlavním faktorem je rychlost zmražení. Vybírejte si ryby, které jsou zmražené ihned po zpracování, ideálně ještě na moři. Vylovené mořské ryby se po vytažení z moře protřídí a putují na zpracovatelskou linku, kde se vykostí a nasekají. Následně se zamrazí na teplotu cca -18 stupňů Celsia. Celé se to odehraje během 4–5 hodin. Od dané chvíle jsou skladované v mrazicích boxech, stejně tak i při přepravě do cílové země a obchodu. Díky tomu si můžete být jisti, že ryby v sobě zachovaly veškeré benefity, které našemu tělu poskytují.

Jak zjistit, že byla ryba zmražena přímo na moři? Díky jednotnosti předpisů o označení potravin se tuto informaci dozvíme na obale produktů, které jsou označeny jako „sea frozen“.

Mražené sladkovodní ryby

U sladkovodních ryb, jako jsou nejčastěji pstruh či štika, se o volném lovu nedá hovořit. Vesměs jsou všechny tyto ryby chovány, nikoliv loveny. Pro jejich zpracování jsou naštěstí zavedena přísná pravidla. Najdete je bez přidaných aditiv a s minimální ochrannou glazurou.

Nejprodávanější mražená ryba – losos

V obchodech nejčastěji narazíte na lososa atlantického, který pochází většinou také z chovných stanic. Mnoho velkých a osvědčených firem spolupracuje s dodavateli zabezpečujícími ekologický chov a to hlavně v Norsku a v Chile, kde je trendem vytvořit podmínky chovu co nejvěrnější přirozenému prostředí ryb. Například tím, že v Norsku zakládají stanice ve fjordech, kde je největší pohyb vody při odlivu a přílivu. Díky tomu se ryby dostatečně hýbou a mají tak kvalitnější svalovinu.

Je mražená ryba převážně jen voda?

Všechny mražené ryby obsahují ochrannou vrstvu ledu (tzv. glazuru), aby nedošlo k oxidaci. Glazura by měla být v co nejmenším poměru k rybě, max. 10 %. Při vyšší glazuře už tak v balení výrazně klesá hmotnost samotné ryby a skutečně se po rozmražení může zdát, že jste si koupili vodu v pytlíku.

Chcete-li tedy doma vařit nejen pro děti, ale i pro sebe z kvalitních mražených ryby, dívejte se pozorně na obal a vybírejte jen ty, které jsou zamražené ihned po vylovení, neobsahují aditiva a ryba není pokryta velkou vrstvou ledu.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor