Dětská rádia na Pigy.cz

3 skvělá jarní pesta jako základ rychlé večeře

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pesto je skvělá věc. Vylepšíte s ním nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho můžete namazat na opečené pečivo. Nejznámější a nejklasičtější je to bazalkové, ale byla by škoda zůstávat jen u něj. Inspirujte se v našem článku a připravte si skvělá pesta, které využijete k přípravě rychlých večeří.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nejznámějším pestem je bazalkové pesto alla Genovese původem z italského Janova. Jeho příprava je jednoduchá.

  • Stačí lístky ze 2 svazků omyté a osušené bazalky utřít v hmoždíři spolu s 1 stroužkem česneku a 15 g piniových oříšků na hladkou pastu.
  • Následně přidejte špetku hrubé soli a třete, dokud bazalka nezačne pouštět zelenou tekutinu.
  • Nakonec vsypte 40 g strouhaného parmazánu a 20 g strouhaného sýra pecorino a pramínkem přilévejte olivový olej, až vznikne krémové pesto.
  • Bazalkové pesto se hodí ke všem druhům těstovin, k dochucení rajčatové polévky, nebo k přípravě zálivky na salát.

Byla by ale škoda zůstat jen u bazalkového pesta. Existuje jich nespočet druhů, můžete je připravit například z pažitky, medvědího česneku, koriandru nebo petržele. Doporučujeme vyzkoušet i pesto z rukoly, špenátu, chřestu nebo jarních cibulek. Skvělá jsou také pesta ze sušených rajčat, z chilli nebo hub.

Tip:

Načatou skleničku pesta vždy zalijte olivovým olejem, aby se k pestu nedostal vzduch. Prodloužíte mu trvanlivost.

1/ Jemné špenátové pesto

Špenátové pesto má úžasně jemnou chuť a můžete s ním dochutit těstoviny, polévky, pomazánky nebo namazat jen tak na křupavou bagetu či přidat k masu.

Budete potřebovat:

  • 150 g čerstvého listového špenátu
  • 150 g olivového oleje
  • 50 g piniových oříšků nebo loupaných mandli
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup:

  1. Rozsekejte oříšky mixérem najemno.
  2. Do úzké nádoby od tyčového mixéru vsypte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je třetinou oleje a tyčovým mixérem rozmixujte na kaši.
  3. Přidejte druhou polovinu omytých špenátových listů s třetinou oleje a opět mixujte.
  4. Nakonec přimíchejte oříšky, sýr a utřený nebo prolisovaný česnek.
  5. Zalijte zbylou třetinou oleje, důkladně promíchejte a podle chuti dosolte.

2/ Pesto z ředkvičkové natě

Ředkvičkové listy je škoda vyhazovat. Obsahují totiž železo, vitamín C, fosfor nebo vápník. Chuťově jsou výraznější než samotné ředkvičky. Konzumovat se dají syrové, ale můžete je přidat také do teplých jídel nebo natě usušit. My vás naučíme z ředkvičkových listů skvělé pesto.

Budete potřebovat:

  • čerstvé zelené listy ze 2 svazky ředkviček
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 80 g opražených nasekaných mandlí
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Omyté lístky ředkviček bez tuhého řapíku rozmixujte spolu s parmazánem, mandlemi a česnekem v mixéru.
  2. Postupně přilévejte olej a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  3. Podle chuti osolte, případně opepřete.

3/ Cuketové pesto

Cuketové pesto můžete použít především k ochucení těstovin, ale použít ho můžete jako ostatní pesta. Jeho příprava je opět velmi jednoduchá a rychlá.

Budete potřebovat:

  • 200 g malé cukety
  • 10 g loupaných mandlí
  • 30 g piniových nebo nesolených kešu oříšků
  • 10 g čerstvé bazalky
  • 60 g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Cukety důkladně omyjte, osušte, zbavte konců a nastrouhejte najemno.
  2. Strouhanou cuketu vložte do sítka, lehce osolte, zamíchejte a nechte odležet 30 minut, dokud nepustí šťávu.
  3. Omyjeme, osušte bazalku a vsypte ji do mixéru.
  4. Přidejte mandle, oříšky, olej a sýr a rozmixujte nadrobno.
  5. Nakonec přidejte vymačkané cukety a pokračujeme v mixování dokud nezískáte jemné cuketové pesto. Dosolte podle chuti.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor