Každý má jistě oblíbené recepty na dezerty z tohoto ovoce i na nejrůznější zavařeniny, ale proč nezkusit něco nového. Třeba i tyto recepty u vás zdomácní.
Sdílej článek
Křupavý jablečný koláč
Původní recept je s broskvemi, jablka v něm ale fungují báječně. Je rychlý a báječně jednoduchý.
Budete potřebovat:
- 2,5 hrnku oloupaných jablek nakrájených na plátky
- 1 hrnek prosáté polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- špetku soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 190°C a vymažte si zapékací mísu máslem.
- Mísu poklaďte plátky jablek.
- Z ostatních surovin vypracujte směs podobnou drobence, posypte jí jablka v míse.
- Pečte cca 40 minut, vrchní vrstva by měla být zlatavá. Před podáváním nechejte vychladnout.
Hruškový chlebíček
Budete potřebovat:
- 3 velká vejce od spokojených slepic, měla by mít pokojovou teplotu
- 3 hrnky oloupaných nastrouhaných zralých hrušek
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- ¾ hrnku rostlinného oleje
- vanilku nebo lžičku vanilkového extraktu
- 3 hrnky polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- 1 lžičku citronové šťávy
- 2 lžičky mleté skořice
- špetku soli
Postup:
- V míse smíchejte vejce, cukr, olej a vanilku, dobře promíchejte.
- Přidejte mouku, skořici, prášek do pečiva, promíchejte.
- Vmíchejte hrušky, citronovou šťávu a ořechy.
- Ve vymazané formě pečte na nejvyšší teplotu cca 60 minut, kontrolujte špejlí.
- Po upečení nechejte chvíli vychladnout, poté vyklopte.