Tradice a zvyklosti různých zemí se prolínají a nikoho to dnes nepřekvapí. Je skvělé, že můžeme objevovat něco nového a to nejlepší začlenit mezi rodinné tradice. Na Vánoce jsme už na různé mezinárodní novinky zvyklí možná více než jindy v roce. Pokud tedy netrváte na výhradně českých zvycích, můžete zkusit připravit anglický vánoční pudink. Je ovšem nejvyšší čas s jeho přípravou začít. Zrát má i déle než měsíc.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 50 g mandlí
- 450 gramů sušeného ovoce
- 1–2 jablka
- 200 g kandované ovocné kůry
- 1 celý muškátový oříšek (použijete tři čtvrtiny)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 140 g hladké mouky
- 100 g čerstvé strouhanky
- 100 g cukru
- 3 velká vejce
- 3–4 lžíce brandy nebo koňaku
- 250 g studeného másla (přímo z ledničky)
- strouhaná kůra z poloviny pomeranče
- 5 lžic moučkového cukru
- parní hrnec
Postup:
- Nasekejte mandle nahrubo.
- Oloupejte a nastrouhejte jablka.
- Nakrájejte kandovanou kůru.
- Nastrouhejte tři čtvrtiny muškátového oříšku.
- Ve velké misce smíchejte mandle, jablka, kandovanou kůru, sušené ovoce, muškátový oříšek, skořici, mouku, strouhanku, cukr, vejce a 2 lžíce brandy nebo koňaku.
- Čtvrtinu másla nastrouhejte k ostatním surovinám do mísy a vše společně promíchejte. Opakujte, dokud nebude celé máslo nastrouháno, a poté míchejte po dobu 3–4 minut. (Při míchání byste si měli něco přát, proto se v míchání dle tradice střídá celá rodina. Na své přání myslí u míchání každý člen.)
- Do vymazané formy lžící plňte směs, jemně stlačujte.
- Formu přikryjte dvěma vrstvami pečicího papíru a alobalem.
- Převažte celý balíček provázkem – to vám pomůže vytahovat formu z parní lázně. Vařte v parním hrnci sedm hodin. Hlídejte, aby v lázni bylo vždy dostatek vody.
- Pudink průběžně kontrolujte, měl by mít hnědou barvu. Po vyjmutí nechejte zcela zchladnout, rozbalte, napíchejte do pudinku díry špejlí a vlijte ještě trochu brandy.
- Zakryjte čistým pečicím papírem a opět zavažte provázkem. Skladujte na suchém a chladném místě do Štědrého dne.
Tip: Pudink nelze okamžitě konzumovat; zhroutil by se a ingredience nebudou správně uleželé. Na Štědrý den pudink znovu zahřejte asi na hodinu v páře. Podávejte s brandy omáčkou.
Zbylý vánoční pudink můžete zmrazit (dobře zabalit) a poté znovu zahřát i v troubě.
Na brandy omáčku budete potřebovat:
- 175 g změklého másla
- strouhanou kůru z poloviny pomeranče
- 5 lžic moučkového cukru
- 4 lžíce brandy nebo koňaku
- kousek strouhaného zázvoru
Postup:
Smíchejte máslo s pomerančovou kůrou a moučkovým cukrem. Postupně zašlehejte brandy nebo koňak a strouhaný zázvor. V lednici vydrží až týden.