Taky máte doma recepty, které vytáhnete jednou za rok? Tak přesně tohle je můj případ u masopustních koblih. Je to poměrně komplikovaný recept, a než se dostanete k tomu, že koblihu ochutnáte, tak to trvá i dvě a půl hodiny. Ale upřímně, výsledek stojí za to.
Sdílej článek
Na cca 25 ks budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 40 g krupicového cukru
- 30 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g másla
- 4 žloutky
- 3 lžíce rumu
- špetku soli
- domácí marmeládu nebo domácí nutellu na naplnění
- olej na smažení
- smíchaný moučkový cukr s vanilkovým na poprášení
Postup:
- Nejprve si uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a zalijeme trochou vlažného mléka a vše důkladně promícháme. Poté necháme asi 20 minut na teplém místě odstát, dokud nevzejde kvásek.
- V průběhu čekání si již v další míse můžeme utřít do pěny zbylý cukr s máslem. Následně do této pěny ještě vtíráme postupně žloutky.
- Do této žluté hmoty přidáme vzešlý kvásek, rum, špetku soli, zbylou přesátou mouku a mléko.
- Důkladně vše prohněteme, dokud se nám nevytvoří hladké a vláčné těsto (poznáte to i podle toho, že se na těstě dělají takové puchýřky. Vzniklé těsto ještě v míse posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě kynout přibližně hodinu.
- Když nám těsto hezky vykyne, tak z něj na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm silnou placku.
- Na polovině placky naznačíme skleničkou s ostrou hranou tvar koblihy a doprostřed takového kolečka přidáváme marmeládu nebo nutellu.
- Z druhé poloviny placky kolečka vykrojíme a přiložíme je na ta naznačená kolečka s marmeládou. Teprve poté definitivně obě kolečka najednou skleničkou vykrojíme (Díky tomu jsou okraje pevně spojené, ale přesto hladké).
- Teď budeme potřebovat další dvě čisté utěrky. Na jednu si položíme koblihy, které opět pomoučníme. Přikryjeme druhou utěrkou, kterou jsme nechali nahřát na topení, a necháme opět kynout asi 15 minut.
- Do většího a hlubokého kastrolu si nalijeme olej a necháme zahřívat. Do rozpáleného tuku pak pokládáme koblížky, které po chvilce smažení ještě otočíme. Do cca 5 minut by měly být koblížky hotové.
- Vyndáme je na savé papírové ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku, a na závěr je pocukrujeme.
Ano, vím, je to zdlouhavý a pracný recept, na který maminky v běžném životě nemají moc času. Ale věřte, že chuťově jsou znamenité a hned se po nich u vás doma zapráší.