Zelený čtvrtek předznamenává příchod Velikonoc. Přestože zelená barva nemá v církevním pojetí výraznější symboliku, ve světské společnosti se ustálila řada zvyků, která souvisí především s jídlem. V tento den by se totiž mělo jíst něco zeleného, nejčastěji s použitím bylinek, které zajistí, že budeme po celý rok zdraví. Proto jsme si pro vás připravili krásně zelenou a zdravou hráškovou polévku s bazalkovými lístky.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 30 g Jihočeského másla od Madety (na zesklovatění cibule)
- 1 cibule, nasekaná najemno
- 380 g mraženého hrášku
- 720 ml kuřecího vývaru nebo vody
- hrst bazalkových lístků + pár na ozdobení
- 180 ml Zakysané smetany Madeta
- dvě lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Ve větším hrnci rozpalte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět; trvá to asi čtyři minuty. Přidejte hrášek a kuřecí vývar nebo vodu. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a povařte dalších tři až pět minut.
Polovinu polévky přelijte do robotu či mixéru a spolu s bazalkou, zakysanou smetanou a citronovou šťávou rozmixujte dohladka. Vraťte do hrnce, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu prohřejte. Každou porci na talíři ozdobte bazalkovými lístky.
Děkujeme našim partnerům: