Dětská rádia na Pigy.cz

Velikonoční hrášková polévka

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zelený čtvrtek předznamenává příchod Velikonoc. Přestože zelená barva nemá v církevním pojetí výraznější symboliku, ve světské společnosti se ustálila řada zvyků, která souvisí především s jídlem. V tento den by se totiž mělo jíst něco zeleného, nejčastěji s použitím bylinek, které zajistí, že budeme po celý rok zdraví. Proto jsme si pro vás připravili krásně zelenou a zdravou hráškovou polévku s bazalkovými lístky.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

  • 30 g Jihočeského másla od Madety (na zesklovatění cibule)
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • 380 g mraženého hrášku
  • 720 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • hrst bazalkových lístků + pár na ozdobení
  • 180 ml Zakysané smetany Madeta
  • dvě lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Ve větším hrnci rozpalte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět; trvá to asi čtyři minuty. Přidejte hrášek a kuřecí vývar nebo vodu. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a povařte dalších tři  až pět minut.

Polovinu polévky přelijte do robotu či mixéru a spolu s bazalkou, zakysanou smetanou a citronovou šťávou rozmixujte dohladka. Vraťte do hrnce, zamíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu prohřejte. Každou porci na talíři ozdobte bazalkovými lístky.

Děkujeme našim partnerům:

Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.

Chcete se dozvědět víc? Mléčné dobroty z receptu jsou dílem jihočeské mlékárny Madeta, která má více než stoletou tradici a jejíž výrobky si mnozí z Vás pamatují z dětství. To už je velký závazek, a proto v nich nenajdete nic, co do poctivých mléčných výrobků nepatří. Že byste si to chtěli sami ověřit? Nakoukněte pod pokličku výrobních závodů prostřednictvím stránky www.otevrenamadeta.cz. Přesvědčíte se tak, že koupí mléčných pochoutek s logem Madety vždy volíte mléko nejvyšší kvality, ze kterého vznikají jihočeské sýry, tvarohy, máslo a další produkty připomínající prázdniny u babičky.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor