Dalším velikonočním receptem jsou nadýchané jidášky, pomazané máslem a medem. Víte, proč se na Škaredou středu tradičně pečou jidášky? A proč se poslední středě před Velikonoci přezdívá právě takto?
Sdílej článek
Škaredá středa svým názvem připomíná hanebný čin Jidáše Iškariotského, který v tento den zradil a udal Ježíše Krista. Jako odměnu dostal Jidáš třicet stříbrných. Peněz si však moc neužil, protože se kvůli špatnému svědomí později oběsil. Dodnes tuto událost symbolizuje právě pečení jidášek, které svým smyčkovým tvarem připomínají oprátku, na níž se Jidáš oběsil. Přestože jsou jidášky spjaté s pochmurnou historií, staly se oblíbeným velikonočním pečivem díky jejich jemné chuti a nadýchanosti. Ty naše po upečení zdokonalíte máslovo-medovou omáčkou, díky níž se vám budou rozplývat v puse.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 70 g změklého Jihočeského másla od Madety
- 80 g krupicového cukru
- dva žloutky
- 25 g droždí
- 300 ml Jihočeské smetany ke šlehání od Madety (pokojové teploty)
- čtvrt lžičky soli
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra z poloviny citrónu
Na potření:
- 1 rozšlehané vejce
- lžíce vody
- lžíce másla
- dvě lžíce kvalitního medu
Postup:
Nejprve připravíme kvásek. Do rozdrobeného droždí přidáme cukr, 100 g smetany ke šlehání a lžíci mouky. Vše důkladně promícháme, aby vznikla řídká kaše. Kvásek by měl během 10-15 minut vzejít. Mezitím v míse promícháme zbylou mouku, změklé máslo, žloutky, zbytek smetany, cukr, muškátový květ, špetku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Jako poslední přidáme vzešlý kvásek a vše důkladně promícháme. Směs zpracujeme dohromady na hebké těsto, které se téměř nelepí. Následně těsto hněteme po dobu 5-10 minut, dokud těsto nebude pružné a hladké. K tomuto kroku můžeme využít i kuchyňského robota s hnětacím hákem. Těsto zformujeme do koule, uložíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto pořádně prohněteme, abychom z něj vyhnali vzduch, a rozdělíme ho nožem na čtvrtiny, poté osminy atd., až získáme 24 stejných dílů. Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 20 cm a tenký jako malíček. Z obou stran válečky stočíme do uzlíků a dáme je na dva plechy vyložené pečícím papírem. Jidášky potřeme vejcem rozšlehaným s vodou a necháme je vykynout na dalších 20 minut. Troubu zatím předehřejeme na 190°C. Vykynuté jidášky ještě jednou potřeme vejcem a vložíme na 15-20 minut do trouby. Zatímco se jidášky pečou, připravíme si medovou omáčku na potírání. Na plotýnce ohřejeme med, dokud nebude horký. Odstavíme a přidáme do něj máslo nakrájené na kostičky. Vše promícháme, dokud se máslo nerozpustí. Medovou omáčkou potřeme upečené jidášky hned poté, co je vyndáme z trouby. Jidášky necháme vychladnout.
Dobrou chuť!
Děkujeme našim partnerům:
Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.
Chcete se dozvědět víc? Mléčné dobroty z receptu jsou dílem jihočeské mlékárny Madeta, která má více než stoletou tradici a jejíž výrobky si mnozí z Vás pamatují z dětství. To už je velký závazek, a proto v nich nenajdete nic, co do poctivých mléčných výrobků nepatří. Že byste si to chtěli sami ověřit? Nakoukněte pod pokličku výrobních závodů prostřednictvím stránky www.madeta.cz. Přesvědčíte se tak, že koupí mléčných pochoutek s logem Madety vždy volíte mléko nejvyšší kvality, ze kterého vznikají jihočeské sýry, tvarohy, máslo a další produkty připomínající prázdniny u babičky.
_tip_