Na ředkvičkách si pochutnávali už ve starověkém Egyptě a antickém Řecku. I dnes je tahle jemně štiplavá zelenina plná tělu prospěšných látek velmi oblíbená. Obohaťte o ni i vy svůj jarní jídelníček. Například pomazánky nebo saláty z ředkviček nejsou nijak náročné a zaručí vám chutnou snídani nebo večeři.
Sdílej článek
Ředkvičková pomazánka s mrkví
Budete potřebovat:
- 1 svazek ředkviček
- 1 menší mrkev
- 100 g lučiny
- 50 g měkkého plnotučného tvarohu
- 1 lžíci zakysané smetany
- sůl, pepř
- čerstvé pečivo
Postup:
- Omyté ředkvičky buď nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobné kostičky.
- Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- V misce vidličkou důkladně smícháme lučinu s tvarohem, poté přidáme ředkvičky a mrkev. Vše znovu promícháme.
- Pomazánku ochutíme solí, pepřem, nakonec vmícháme lžíci zakysané smetany.
- Servírujeme s čerstvým pečivem.
Ředkvičkový salát s okurkami a nasekanými vejci
Budete potřebovat:
- 2 svazky ředkviček
- ½ salátové okurky
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžičku dijonské hořčice
- sůl, pepř
- 1 hrst řeřichy
- čerstvé pečivo
Postup:
- Ředkvičky důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Okurku oloupeme, omyjeme a buď nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na tenká kolečka.
- Natvrdo uvařená vejce oloupeme a vyjmeme z nich žloutky.
- Žloutky vložíme do hlubší misky, utřeme je se špetkou soli a lžičkou hořčice, poté vmícháme i bílý jogurt.
- Bílky nakrájíme najemno.
- Ke žloutkové směsi přidáme plátky ředkviček, okurky, pokrájené bílky a jemně promícháme. Ochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s čerstvým pečivem a posypané řeřichou.