Potřebujete tip na jídlo, které bude chutnat malým i velkým, dá se sbalit s sebou na svačinu i na delší cesty autem a také z velké části připravit před příchodem návštěvy? Pak vyzkoušejte plněné zapékané tortilly.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na masovou směs:
- cca 0,5 kg mletého hovězího masa
- 2 cibule
- trochu másla
- 400 g krájených rajčat z konzervy
- 120 g hustého sladšího rajského protlaku
- sůl
- cca lžičku třtinového cukru
- čerstvě nadrcený černý pepř
- 1,5 lžičky čerstvě nadrcených semínek koriandru
- 1,5 lžičky čerstvě nadrcených semínek bílé hořčice
- lžičku čerstvě nadrceného římského kmínu
- cca šest nadrcených kuliček nového koření
- 1,5 lžičky sušeného tymiánu (nebo trochu čerstvého)
- 2 lžičky sladké papriky
- trochu mletého chilli nebo vloček z chilli (kdo chce)
- 3 lžičky kakaa (opravdu!)
- 3 stroužky česneku
- hrnek kukuřice
K podávání:
- tortilly
- strouhaný čedar
- zeleninový salát jako přílohu
Na dip:
- 100 g bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- lžičku hořčice
- lžíci citronové šťávy
- trochu soli a bílého pepře
- čerstvé bylinky (například zelená petrželka a libeček)
Postup:
- Nejdříve si na másle osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, na rozvonění k ní přidáme pepř, koriandr, hořčičné semínko, římský kmín a nové koření.
- Až bude cibulka zlátnout, přidáme mleté maso, prolisované stroužky česneku a osolíme. Po jeho osmažení přidáme papriku, chilli, rajčata, protlak a trochu horké převařené vody.
- Cca po půl hodině dušení pod pokličkou a občasného promíchávání vsypeme tymián, kakao a trochu cukru. Rajčata a protlak bývají někdy dost kyselé a cukr je tam pro vyrušení nechtěné chuti, s kakaem se nebije. Při vaření hlídáme i obsah vody, směs má být hustší, ale ne vysušená.
- Cca po další půlhodině přidáme kukuřici a vaříme ještě asi 10 minut.
- Směs naložíme na tortillu a posypeme ji strouhaným čedarem tak, aby tortilla šla zabalit do ruličky. Nejdříve přeložíme oba svislé okraje a následně ji odspodu srolujeme, aby nám z ní nic nemohlo vypadnout.
- Takto svinuté tortilly dáme zapéct do kontaktního grilu nebo do příslušného nástavce do toustovače. Podáváme s dipem a zeleninovým salátem.