Dětská rádia na Pigy.cz

Nejchutnějšími plody pozdního léta jsou švestky a ostružiny. Zkuste naše recepty!

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vyzkoušejte s námi recepty, ve kterých si pochutnáte na švestkách ze zahrádky i ostružinách z výletu.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Švestky

Švestky se chlubí spoustou možností, jak je zpracovat. Můžete konzumovat plody syrové, kompotované, v povidlech, chutney, omáčkách, knedlíkách i koláčích, nasušit je anebo naopak vyrobit známou tekutinu: slivovici.

Jistě vás potěší, že působí proti zácpě, protože obsahují spoustu vlákniny. Najdete v nich také velké množství vitamínu B, takže stimulují metabolismus, působí proti stresu a dodávají energii. Pomohou rovněž při revmatismu a dně, odvádí zadržovanou vodu a jsou prevencí proti osteoporóze. Doporučujeme tedy jíst hlavně švestky syrové. Pokud ovšem máte nadúrodu, vyzkoušejte například recept na výborné švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky

Budete potřebovat:

  • Švestky
  • 500 g tvrdého tvarohu (zapomeňte na měkký i polotučný vaničkový tvaroh)
  • 1 vejce
  • 100 g krupičky (možná bude potřeba více)
  • Špetka soli
  • K podávání moučkový cukr, rozpuštěné máslo, nastrouhaný perník a další pochutiny podle vaší volby

Postup:

  1. Švestky rozdělte na půlky a vypeckujte. Použijte jen hezké nečervavé plody.
  2. Smíchejte tvaroh, vejce a krupičku a vypracujte těsto. Pokud je příliš řídké, přidejte ještě krupičku.
  3. Uválejte váleček a odkrajujte kousky, ze kterých rukama vytvarujete placky.
  4. Do placky zabalte půlku švestky a zabalte tak, aby ani trocha nekoukala.
  5. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, trochu ji osolte a přidejte rozumné množství knedlíků. Ověřte si, že se nepřilepily ke dnu ani k sobě navzájem. Knedlíky se vaří 5-8 minut, uvařené poznáte tak, že vyplavou na hladinu.
  6. Dochuťte je cukrem, rozpuštěným máslem, nastrouhaným perníkem nebo čímkoli podle vaší chuti.

Ostružiny

Ostružiny využijete do různých marmelád, džemů, bublanin či ovocných vín. Obsahují vitamín C, A i minerály, proto si je často dopřávejte čerstvé. Jsou velmi nízkokalorické, takže vám nenaruší eventuální dietu. Snižují riziko vzniku nádorů nebo srdečně-cévních onemocnění a příznivě působí na imunitní systém. Dodejme také, že údajně pomáhají mužům při problémech s erekcí.

Připravte si z nich skvělý koktejl, který je navíc hotový snadno a rychle.

Budete potřebovat:

  • Ostružiny
  • Mléko
  • Hnědý cukr nebo med (nejsou nutné)

Postup:

  1. Ostružiny nasypejte do větší misky nebo odměrky, přidejte mléko a rozmixujte.
  2. Kdo nesnese pecičky, může ovoce před mixováním na cedníku propasírovat.
  3. Zájemci si mohou přidat cukr nebo med.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor