Nestíháte se doma nasnídat, ale nechcete první jídlo dne řešit pojídáním croissantu z pekárny za pochodu nebo koupí snídaňového menu z fastfoodu? Nechte se inspirovat našimi tipy na rychlé, zdravé a výživné snídaně, které si snadno dáte i v práci.
Sdílej článek
Jak snídat zdravě a chutně?
Věnujte doma trochu času přípravě a uvidíte, že se při své snídani nemusíte nijak šidit. Pořiďte si kvalitní krabičky s hermeticky uzavíratelným víčkem, abyste si s sebou mohli sbalit i něco tekutějšího nebo aby se vaše vlastnoručně vyrobené bagetky nerozplácly pod tíhou šanonu s projektem.
Co si s sebou do práce sbalit?
- Müsli ve větším množství si pohodlně předem vyrobíte doma a nemusíte kupovat přeslazené a předražené výrobky z obchodů. Zapečte ovesné vločky společně s oříšky, semínky (slunečnicovými, dýňovými, chia), sušeným ovocem (brusinky, rozinky, jablka, švestky) a trochou medu a džusu. Müsli pak sbalíte do krabičky, k tomu si vezmete kelímek bílého jogurtu a máte vystaráno.
- Kaše vám dodají energii na velkou část dne. Jejich výhodou je, že je můžete stále obměňovat a nikdy se vám neomrzí. Vyzkoušejte kaši ovesnou, pohankovou, rýžovou, jáhlovou, z bulguru nebo quinoy. Obiloviny stačí zalít vodou, klasickým či rostlinným mlékem a chvíli povařit. A máte hotový základ, do kterého pak v práci z krabičky nasypete například nakrájené vlašské oříšky, chia semínka, sušené ovoce (jablka, švestky, banány, jahody, maliny) nebo čerstvé ovoce podle vaší chuti. Kaše bohužel cestou do práce trochu oschne, takže je ideální, máte-li k dispozici mikrovlnku, kde ji ohřátím a eventuálním přimícháním další tekutiny zase přivedete zpět k životu. Například ovesnou kaši si ale můžete v práci připravit v mikrovlnce rovnou čerstvou: ovesné vločky zalijte mlékem či vodou a nechejte dvě minuty na větší výkon ohřívat.
- Pomazánky vlastní výroby budou určitě zdravější než ty z obchodu (pokud tedy zrovna neděláte pomazánky z tučných sýrů a s pořádným přídavkem majonézy). Máte-li na ně špatné vzpomínky ještě ze školky, nezoufejte. Určitě najdete recept, který vám bude vyhovovat. Co třeba tvarohová pomazánka ochucená jen solí, pepřem, mletou paprikou a nadrobno nakrájenou cibulkou? Nebo elegantní pomazánka z tvarohu a sušených rajčat? Své příznivce si také určitě najde pomazánka z červené řepy nebo z mrkve. K pomazánce si přibalte kváskový chléb nebo knäckebrot a snídaně nebude mít chybu.
- Zeleninové nebo ovocné saláty si doma připravíte klidně večer a ráno pak už jen popadnete připravenou krabičku. Vyzkoušejte zeleninový salát s těstovinami (oblíbená je například kombinace rajče, paprika, okurka + těstoviny), salát z rukoly nebo polníčku s medovo-hořčičnou zálivkou nebo ovocný salát s jablky, hruškami, banánem, pomerančem a mandarinkami. Pokud hodláte zeleninový salát zalít zálivkou nebo dresinkem, tu si vezměte zvlášť a nalijte ji na salát až těsně před podáváním, aby zelenina nezhadrovatěla.
- Také obložené pečivo si můžete připravit předem. Rozkrojte ho a potřete ho jemnou vrstvou másla nebo majonézy, aby nevpilo všechnu vlhkost z dalších ingrediencí. A zde je zase další prostor pro experimentování: pečivo naplňte plátkovým sýrem, nakrájenou mozzarellou, šunkou, nakrájenými rajčaty či cherry rajčátky, ledovým salátem, opečenou slaninkou a tak dále. Pokud máte kancelář sama pro sebe, zkuste také rybky či vejce, v opačném případě radši nedoporučujeme. Vyzkoušejte různé kombinace. Hotový sendvič zabalte do potravinové folie nebo propíchněte párátky a přeneste v krabičce.