Dětská rádia na Pigy.cz

Jak najít ztracené sebevědomí po mateřské

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Blíží se vám konec mateřské nebo rodičovské dovolené. Přemýšlíte o návratu do zaměstnání, ale chybí vám odvaha a odhodlání, máte pocit, že v cestě stojí mnoho překážek. Když pomineme častou nemocnost dětí a absenci hlídání, je tady ještě jeden faktor. Je to sebevědomí. Obavy z neúspěchu při výběrových řízeních, kde budete konkurovat bezdětným kandidátkám s obsáhlým životopisem. Jak si zase začít věřit po několika letech strávených v domácnosti?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bez vlastního příjmu

Když jste nastupovala na mateřskou a prvních pár měsíců vám chodila peněžitá pomoc v mateřství, bylo to ještě celkem hezké období. Měla jste prostor pro péči o miminko i o sebe a každý měsíc vám přistály na účtu peníze. Pak však přišlo období rodičovského příspěvku. Druhé dítě, u někoho možná i třetí potomek. Je asi jedno, kolik máte dětí. Ve všech případech dříve nebo později přijde chvíle, kdy si musíte začít říkat partnerovi o peníze. Pro mne to vždy byla, je a bude nepříjemná záležitost. Časté jsou diskuse o tom, za co se utrácí. Ženy nemají vlastní příjem a nepřispívají žádnou významnější částkou do rodinného rozpočtu. Pracující matky mají většinou zkrácené úvazky nebo jen brigády a co se týče utrácení peněz, mnohdy nemají takovou rozhodovací pravomoc jako muži.

Nedostatek uznání od vašeho okolí

Práce v domácnosti je brána jako samozřejmost, málokdy se dostaví pochvala nebo ocenění. Zatímco manželovi chodí výplata, bonusy, prémie, stravenky a další benefit, vám akorát doma remcají děti, že jste jim chleba namazala moc málo, nebo hodně, a zanechají po jídle spoušť, kterou po nich půl hodiny uklízíte. Obrazně řečeno, partnera občas někdo přece jen poplácá po zádech se slovy: „Dobrá práce!“. Vás nikoli.

Kritika opravdu někdy bolí

Přestože jste v potu tváře uklidila celý dům, sehnala nové barvičky do výtvarné výchovy a uplácala dokonalého Olafa z modelíny, občas si vyslechnete kritiku i od dětí. Ano, občas sice přijdou a odmění vás pusinkou nebo poděkují. Ale ve většině případů vůbec neocení, co všechno pro rodinu děláte. Při tom se tak moc snažíte! Někdy se k tomu přidá také rýpavá poznámka od tchýně či vaší vlastní matky: „Nemáš dobře uklizeno.“ „Jsi na ty děti moc hodná a pak se divíš, že ti přerůstají přes hlavu.“ Podobné hlášky jsem slýchávala a občas ještě slýchávám. Je to horší než bodnutí do srdce.

Jak z toho ven? Hledejte, co je vaše parketa

Zpočátku to může být jen koníček. Aktivita, jíž se budete věnovat po večerech, když děti usnou. Jste výborná kuchařka? Pozvěte občas na večeři přátele, kteří vám poté jídlo pochválí. Jste manuálně zručná? Věnujte se tomu bez ohledu na to, zda vám to vydělá peníze. Hledejte, co vás baví, co vás naplňuje a v čem se můžete cítit jistá v kramflecích. Objevte, v čem jste dobrá a kde byste mohla získat uznání, to poplácání po zádech, které vám tak moc chybí.

Ze záliby se klidně časem může stát práce oceněná penězi. Když najdete opravdu to, co vás baví a půjdete si za tím, dříve nebo později se výsledky dostaví. Vzdělávejte se a rozšiřujte si obzory. Nemusí vám to jít hned na sto procent. Pokud se vám však snadno stane, že u své nové záliby sedíte do 3 hodin do rána a ztrácíte pojem o čase, pak jste našli svou parketu.

Obklopte se lidmi, kteří jsou na stejné vlně

Možná už některé kamarádky ve vašem okolí pracují nebo také zvažují, co dělat dál po mateřské. Řeší úplně stejné problémy jako vy. Snažte se s nimi vídat. Choďte mezi pracující lidi, kteří se s vámi budou bavit i o něčem jiném než o mateřství a domácnosti. Hledejte u nich inspiraci a motivaci pro vaše další kroky.

Přinuťte se k digitálnímu detoxu

Zapomeňte na „lajky“ na sociálních sítích. Ty mají jen krátkodobý účinek. Přestaňte trávit vzácný čas postováním fotek dětí a výtvorů v kuchyni na Facebooku. Potřebujete pochvalu a uznání v reálném čase a světě, peníze na účtu a spokojený výraz šéfa. Jen tak budete spokojená i vy sama se sebou a začnete si zase věřit. Když ráno vstanete, budete se těšit na nadcházející cen. Usmějete se na sebe do zrcadla a budete ze sebe mít dobrý pocit. Cesta k tomu není snadná, ale věřte, že i pouhá snaha o posunutí se v životě dál než na dětské hřiště, vás neskutečně nakopne.

Vzdělávací platformy a programy pro maminky

Období pandemie značně přispělo ke vzniku bezpočtu online vzdělávacích kurzů, podpůrných skupin a platforem pro rodiče na mateřské a rodičovské dovolené. Mezi známé organizace, které se snaží podpořit ženy na mateřské a rodičovské dovolené patří například Marter, Máma job, Mumdoo nebo Ženy s.r.o. Projděte si jejich stránky a jistě najdete zajímavý webinář, online kurz nebo dokonce nabídky práce na zkrácený úvazek.

 

 

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor