Dětská rádia na Pigy.cz

Jak zužitkovat banány? Zkuste náš banánový chlebík

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Máte rádi banány, ale občas na ně zapomenete a pak nevíte, co s nevábně vypadajícími zhnědlými plody udělat? Máme pro vás recept na banánový chlebíček, který skvěle chutná, a navíc jsou do něj přezrálé banány více než vhodné.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proč banány?

Pěkně zahnutý žlutý banán patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás. Proč by taky ne? Je chuťové výborný a poslouží samotný, v ovocných salátech, koktejlech, smoothie, pečených dobrotách i lívancích nebo palačinkách. Obsahuje množství přírodních cukrů, takže ihned doplní energii, a k tomu také spoustu vlákniny, draslíku nebo manganu. Banán nám pomůže při psychických potížích, chrání buňky proti působení škodlivých volných radikálů, hodí se při trávicích potížích i anémii.

Můžete ho také využít do prvních kaší nebo ovocných příkrmů pro miminka – dá se snadno rozmačkat a je sladký, takže si ho děti většinou oblíbí. Nevýhodou je, že zanechává skvrny, které jsou vypratelné pouze s většími obtížemi, tak pozor na to.

Zajímavé je, že banánovník je vlastně obří bylina, která může dorůst až do výšky 16 m. Na světě prý existuje více než tisíc druhů banánů – většina z nich bohužel nemá příliš valnou chuť.

Banánový chléb

Pokud jste si koupili pěkný trs banánů, ale z různých důvodů ho nestihli spotřebovat a on už teď moc ke konzumaci nevypadá, nevěště hlavu. Vyzkoušejte náš recept na banánový chlebík, který přezrálé banány rád schová. Někteří historikové věří, že banánový chléb se začal hojně péct právě v období hospodářské krize ve 30. letech minulého století, kdy hospodyňky nechtěly plýtvat a staré banány vyhazovat. A pokud rádi slavíte, vězte, že mezinárodní den banánového chleba připadá na 23. února. Všechny potřebné ingredience určitě budete mít doma. Chléb se peče ve formě zvané srnčí hřbet.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • Lžičku jedlé sody
  • Špetku soli
  • Vejce
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 200 g jogurtu
  • Lžičku vanilkového extraktu
  • 2 přezrálé banány

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Suché ingredience (mouku, cukr, sodu, sůl) smíchejte v jedné míse, v druhé promíchejte také vejce, olej, jogurt a vanilkový extrakt.
  3. Banány oloupejte, rozmačkejte vidličkou a přimíchejte k jogurtové směsi.
  4. Suché ingredience vsypejte do těch mokrých a pořádně vymíchejte v těsto.
  5. Ve vymazané formě typu srnčí hřbet pečte asi hodinu.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor