Už se těšíte, jak během léta budete sezvete rodinu, přátele či sousedy na grilovačku u vás na zahradě? Připravte pro své blízké i něco víc než tradiční plátky masa a klobásky. Nechte se inspirovat našimi nápady!
Sdílej článek
Grilovaný banán s čokoládou
Tato nevšední kombinace je oblíbenou specialitou v Norsku. Potěší zejména děti nebo ty, kteří by si po steaku chtěli dát nějakou sladkou tečku.
Budete potřebovat:
- banány
- kostičky čokolády
- pro rozšířenou variantu také arašídy, marshmallows a vanilkovou zmrzlinu
Postup:
- Banány podélně nařízněte. V žádném případě banán nerozřízněte napůl, spíš rozřízněte slupku a asi 2 cm dužiny.
- Vzniklou „kapsu“ naplňte kostičkami čokolády.
- Pokud toužíte po vylepšené verzi, čokoládu spolu s arašídy nakrájejte na drobné kousky a vše spolu s marshmallows vtiskněte do kapsy.
- Banány zabalte do alobalu a grilujte asi 12 – 15 minut. Neotáčejte.
- Hotový banán je měkký a snadno se dostane ze slupky, čokoláda je rozpuštěná. Fajnšmekři si mohou hotovou pochoutku ještě vylepšit vanilkovou zmrzlinou.
Tip: Pokud byste potřebovali poradit s postupem, koukněte na tohle video.
Grilovaný falafel burger
Falafel jsou kuličky z cizrny, koření a spousty bylinek. Recept pochází z blízkovýchodní kuchyně a potěší zejména ty, kteří holdují vegetariánské nebo veganské stravě.
Budete potřebovat:
- 200 g sušené cizrny (nepoužívejte cizrnu z plechovky, je příliš měkká a vodnatá, falafely by se mohly rozpadat)
- menší cibuli
- velký svazek listů petržele
- velký svazek listů koriandru
- malou zelenou paprička serrano nebo jalapeňo (volitelně)
- 3 stroužky česneku
- lžičku římského kmínu
- lžičku soli
- půl lžičky kardamomu
- čtvrt lžičky mletého pepře
- 2 lžíce mouky
- půl lžičky jedlé sody
Postup:
- Falafel vyžaduje trochu práce předem. Sušenou cizrnu nechte namočit aspoň 8 – 12 hodin. Dost nabude, takže počítejte s větším množstvím vody.
- Nabobtnalou cizrnu slijte a propláchněte.
- Do mixéru nebo robotu vložte cizrnu, nakrájenou cibuli, nahrubo nakrájenou petržel, nahrubo nakrájený koriandr, česnek, nakrájenou zelenou papričku a další koření. Nemixujte příliš mnoho, hotová textura by měla připomínat hrubý písek.
- Přendejte těsto do mísy, přidejte mouku a jedlou sodu, pořádně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá příliš vodnaté, přisypejte mouku. Pokud se naopak rozpadá, protože je suché, přidejte trochu vody nebo citronové šťávy.
- Nechte hotové těsto v lednici chladit aspoň půl hodiny, nejlépe hodinu.
- Po vytažení z lednice rukama tvarujte placky.
- Hotové falafely se dají péct v troubě, smažit na pánvi z obou stran nebo smažit v silné vrstvě oleje. My je však ugrilujeme – ideálně na grilovacím tácku. Grilujte pár minut z každé strany, aby byly zlatavě hnědé.
- Falafelové placky vložte do burgerových housek. K placičkám vložte do burgeru například na plátky nakrájenou červenou cibulku, okurku či mungo klíčky. Ideálním doplňkem je tzatziki omáčka.