Hledáte recept na nadýchaný a voňavý koláč, který je lehký jako pírko a jeho příprava vám nezabere mnoho času? Jeden takový najdete v maďarské kuchyni. My použily meruňky, ale koláč můžete připravit s jakýmkoliv ovocem. Vyzkoušejte třeba třešně, borůvky, švestky nebo třeba borůvky.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1 hrnek polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 250 g tvarohu v alobalu
- moučkový cukr podle chuti
- meruňky nebo jiné ovoce
- pečicí papír
Postup:
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů při použití programu horní a dolní ohřev nebo na 160 stupňů při programu horkovzduch.
- Větší ovoce omyjte, vypeckujte a pokrájejte na menší kousky.
- Tři vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Použít můžete robot, ruční mixér nebo metličku.
- Postupně do pěny zašlehávejte mléko a olej a na konec vsypte mouku a prášek do pečiva.
- Šlehejte, dokud těsto nebude dokonale hladké.
- Těsto nalijte do pekáčku o velikosti cca 36 x 26 cm vyloženého pečícím papírem.
- Kostku tvarohu smíchejte s vajíčkem a moučkovým cukrem a lžící ho rozvrstvěte na těsto.
- Navrch vyskládejte ovoce. Meruňky, švestky, broskve apod. pokládejte na těsto slupkou dolů.
- Koláč vložte do trouby a pečte asi 35 minut. Je-li koláč upečený, zjistíte pomocí dřevěné špejle. Píchněte špejlí do koláče, pokud se těsto na špejli nelepí, moučník je hotový.
- Po upečení koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Dobrou chuť!