Dětská rádia na Pigy.cz

Skrytý klenot jménem rakytník. Jak a na co ho využít?

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Skrývá se někde ve vašem okolí rakytník? Neváhejte a oberte jeho oranžové plody. Není to sice úplně zadarmo, rakytník je nepříjemně trnitý, výsledek vás však příjemně překvapí.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proč rakytník?

Rakytník je vitamínovou bombou. Věděli jste, že má více vitamínů C než citrusové plody, a také obsahuje další tělu prospěšné látky, například provitamín A, vitamíny skupiny B, D, E, F nebo K? Je ideální pro podzimní a zimní sezóny chřipek a nachlazení. Vyzbrojte se tedy rukavicemi, trpělivostí a získejte jeho prospěšné plody. A co si můžete vyrobit?

Rakytníkový džus

  1. Omyté bobule rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu. Vznikne vám něco jako pyré.
  2. To propasírujte přes cedník nebo látku, abyste se zbavili hrubších částí.
  3. Šťávu zřeďte vodou a oslaďte, rakytník bývá dost kyselý.
  4. Pokud máte šťávy nadbytek, dá se bez problémů zamrazit.

Rakytníkový džem

Budete potřebovat:

  • 250 g plodů rakytníku
  • 375 g cukru krupice
  • 175 ml vody

 

Postup:

  1. Plody proberte, odstraňte špatné kousky a umyjte.
  2. Sterilizujte skleničky.
  3. Do hrnce vsypejte plody rakytníku, zalijte je vodou a vařte na středním plamenu asi 10 minut, plody budou praskat a pouštět šťávu.
  4. Přes drátěné sítko přelijte směs do tepelně odolné skleněné nádoby.
  5. Scezenou šťávu vraťte do hrnce a přidejte cukr.
  6. Vařte, dokud teplota směsi nedosáhne 110 °C (teplotu nejlépe změříte vpichovacím teploměrem).
  7. Džem nalijte do připravených sterilizovaných sklenic. Nelijte džem úplně do plna, v každé sklenici by mělo zbýt aspoň půl centimetru volného místa. Otřete okraje skleniček, pokud vám na ně něco káplo, a skleničky zavíčkujte.
  8. Skleničky s džemem zavařte v zavařovacím hrnci po dobu 10 minut.
  9. Jestliže zavařovací hrnec nemáte, je samozřejmě také možné zavařovat džem v klasickém hrnci. Na jeho dno dejte utěrku, aby sklenice neťukaly o dno nebo o sebe. Přilejte vodu, která bude sahat asi do poloviny výšky sklenic a vařte na 80 až 90 °C asi půl hodiny. Pozor, při vyndávání nedávejte sklenice na studenou podložku, mohly by prasknout.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor