Dětská rádia na Pigy.cz

Skvělé dobroty z brokolice a květáku

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Máte doma rádi brokolici i květák a hledáte nové recepty? Nezbývá vám čas na zdlouhavé obalování a smažení květáku nebo chcete ozvláštnit tradiční brokolicovou polévku? Inspirujte se našimi tipy.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Velouté Dubarry

Pokud je vám název „Dubarry“ odněkud povědomý, pak se nemýlíte. Madame du Barry jistě znáte z hodin dějepisu. Byla milenkou krále Ludvíka XV. a za revoluce skončila, jak se to tehdy ve Francii stávalo, pod gilotinou. Toto prý byl její oblíbený předkrm.

Budete potřebovat:

  • 1 květák
  • 2 l bílého telecího vývaru (příp. jiného)
  • 200 g bílého pórku
  • 2 dl smetany
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 80 g mouky
  • sůl
  • trocha pažitky

Postup:

  1. Pórek a květák omyjte a odstraňte přebytečné části.
  2. Bílou část pórku nakrájejte nadrobno. Květák rozdělte na růžičky a pár si jich nechte bokem na ozdobu.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a na mírném ohni na něm osmažte bílou část pórku. Přisypejte mouku a takto vzniklou jíšku vařte asi 3-4 minuty. Pak ji nechejte zchladnout.
  4. Přiveďte vývar k varu.
  5. K jíšce postupně přilévejte vývar, míchejte a zahřívejte, dokud se znovu nezačne vařit.
  6. Přidejte růžičky květáku, osolte a vařte zvolna a napůl zakryté asi půl hodiny.
  7. V malém hrnci vedle mezitím lehce provařte růžičky květáku, které jste si nechali na ozdobu. Pak je ihned zchlaďte studenou vodou a vodu vylijte.
  8. Uvařenou polévku rozmixujte. Těsně před podáváním, už po sundání ze sporáku, smíchejte žloutky se smetanou a vmíchejte do polévky.
  9. Před podáváním polévku ozdobte povařenými růžičkami květáku a pažitkou.

Brokolicová omáčka se šunkou a plísňovým sýrem

Pokud vaše děti patří mezi ty strávníky, kteří plísňový sýr nepozřou ani za nic, do této pochoutky se dá propašovat poměrně úspěšně.

Budete potřebovat:

  • 1 brokolice
  • 200 g šunky s vysokým obsahem masa
  • 2 lžíce másla
  • 200 g gorgonzoly nebo nivy
  • 250 ml sladké smetany

Postup:

  1. Brokolici rozdělte na menší růžičky a na chvíli nechte povařit v páře. Zachová si tak svou hezkou barvu a v omáčce ji pak nebudete muset vařit příliš dlouho.
  2. Šunku nakrájejte na malé kostičky, stejně tak sýr.
  3. Šunku osmahněte na másle, pak přidejte sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Zalijte smetanou a nechte prohřát.
  4. Přidejte na drobnější kousky nakrájenou brokolici a vařte už jen chvíli – brokolice už je předvařená, takže není potřeba ji dlouho trápit.
  5. Podávejte nejlépe s těstovinami.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor