Máte doma rádi brokolici i květák a hledáte nové recepty? Nezbývá vám čas na zdlouhavé obalování a smažení květáku nebo chcete ozvláštnit tradiční brokolicovou polévku? Inspirujte se našimi tipy.
Sdílej článek
Velouté Dubarry
Pokud je vám název „Dubarry“ odněkud povědomý, pak se nemýlíte. Madame du Barry jistě znáte z hodin dějepisu. Byla milenkou krále Ludvíka XV. a za revoluce skončila, jak se to tehdy ve Francii stávalo, pod gilotinou. Toto prý byl její oblíbený předkrm.
Budete potřebovat:
- 1 květák
- 2 l bílého telecího vývaru (příp. jiného)
- 200 g bílého pórku
- 2 dl smetany
- 4 žloutky
- 100 g másla
- 80 g mouky
- sůl
- trocha pažitky
Postup:
- Pórek a květák omyjte a odstraňte přebytečné části.
- Bílou část pórku nakrájejte nadrobno. Květák rozdělte na růžičky a pár si jich nechte bokem na ozdobu.
- V hrnci rozehřejte máslo a na mírném ohni na něm osmažte bílou část pórku. Přisypejte mouku a takto vzniklou jíšku vařte asi 3-4 minuty. Pak ji nechejte zchladnout.
- Přiveďte vývar k varu.
- K jíšce postupně přilévejte vývar, míchejte a zahřívejte, dokud se znovu nezačne vařit.
- Přidejte růžičky květáku, osolte a vařte zvolna a napůl zakryté asi půl hodiny.
- V malém hrnci vedle mezitím lehce provařte růžičky květáku, které jste si nechali na ozdobu. Pak je ihned zchlaďte studenou vodou a vodu vylijte.
- Uvařenou polévku rozmixujte. Těsně před podáváním, už po sundání ze sporáku, smíchejte žloutky se smetanou a vmíchejte do polévky.
- Před podáváním polévku ozdobte povařenými růžičkami květáku a pažitkou.
Brokolicová omáčka se šunkou a plísňovým sýrem
Pokud vaše děti patří mezi ty strávníky, kteří plísňový sýr nepozřou ani za nic, do této pochoutky se dá propašovat poměrně úspěšně.
Budete potřebovat:
- 1 brokolice
- 200 g šunky s vysokým obsahem masa
- 2 lžíce másla
- 200 g gorgonzoly nebo nivy
- 250 ml sladké smetany
Postup:
- Brokolici rozdělte na menší růžičky a na chvíli nechte povařit v páře. Zachová si tak svou hezkou barvu a v omáčce ji pak nebudete muset vařit příliš dlouho.
- Šunku nakrájejte na malé kostičky, stejně tak sýr.
- Šunku osmahněte na másle, pak přidejte sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Zalijte smetanou a nechte prohřát.
- Přidejte na drobnější kousky nakrájenou brokolici a vařte už jen chvíli – brokolice už je předvařená, takže není potřeba ji dlouho trápit.
- Podávejte nejlépe s těstovinami.
Dobrou chuť!