Šípek se hodí nejen na čaj, ale i do limonád, smoothie a džusů. Proto se hodí mít vždy po ruce lahev výborného šípkového sirupu. Jeho příprava je nenáročná a skvělý výsledek je zaručený. A když lahev domácího sirupu převážete mašlí, vznikne během chvilky milý dárek, který zaručeně potěší.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých šípků
- 1,5 litr vody
- 1,5 kg cukru (nejlépe třtinového)
- šťáva z 1,5 citronu
- šťáva z 1 pomeranče
- 4 polévkové lžíce medu
Postup:
- Čerstvé šípky očistěte od větviček, stopek a lístků a důkladně je omyjte.
- Čisté plody nasekejte na menší kousky, vsypte do hrnce, zalijte 1,5 litry vody a na mírném plameni vařte do změknutí.
- Hrnec odstavte z plotny, přikryjte ho pokličkou a nechte 6-12 hodin louhovat.
- Výluh přeceďte přes čisté plátýnko nebo jemné sítko do jiného hrnce.
- Přidejte cukr, med, šťávu z citronu a pomeranče a nechte povařit do úplného rozpuštění cukru.
- Sirup nalijte do sterilizovaných lahví, dobře uzavřete a otočte víčkem dolů. Uchovávejte nejlépe v chladu a temnu.