Dlouhé a chladné zimní večery jsou tu. Zpříjemněte si je lahodným a voňavým pečeným čajem! Dělávaly ho už naše babičky a nyní si na něm můžete pochutnat i vy. Pokud ho připravíte do hezkých skleniček, hodí se i jako krásný jedlý dárek.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 500 g mraženého ovoce – směs lesního ovoce
- 1 jablko
- 1 citron s chemicky neošetřenou kůrou
- 300 g cukru
- 4 kousky badyánu
- 6 hřebíčků
- 3 lžičky skořice
Postup:
- Mražené ovoce nechte povolit při pokojové teplotě.
- Omyjte jablko, zbavte ho jadřince a nakrájejte ho na kostičky. Citron nakrájejte na plátky.
- Do pekáčku nasypte mražené ovoce, přidejte jablíčko, citron, cukr a koření. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi tak 45 minut.
- Po 15 minutách vždy promíchejte. Ovoce by mělo pustit šťávu.
- Poté čaje přendejte do čistých zavařovacích skleniček a otočte víčkem dolů. Uchovávejte sklenice v temnu a chladu, vydrží vám celou zimu.
Jak pít pečený čaj
Do čtvrtlitrvoého hrnečku vložte 3-4 lžíce pečené směsi a zalijte ji horkou vodou a nechte pár minut louhovat. Na dně hrnečku vás pak čeká pochoutka v podobě kousků ovoce.
Tip pro rodiče
Do verze pro dospělé můžete na konci pečení přidat 1–1,5 dcl alkoholu – například rumu, griotky nebo oblíbeného likéru.