Věděli jste, že kromě mrkve a celeru se dá v pomazánkách skvěle zužitkovat i petržel? Jakmile ji ochutnáte, přestanete ji používat pouze do polévek nebo omáček. A pokud ji připravíte jako pohoštění pro návštěvu, buďte si jisti, že bez receptu nebudou chtít odejít.
Sdílej článek
Petržel je skvělá zelenina. Je základem studené i teplé kuchyně a obsahuje důležité vitaminy B a C, železo, draslík a vápník. V lednici vám vydrží dokonce i tři týdny a je možné ji i zamrazit. Připravte si z pečené petržele skvělou pomazánku, pochutná si celá rodina a vy budete mít radost, že jíte zdravě.
Budete potřebovat:
- 250 g kořenové petržele včetně natě
- 1 jablíčko
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 20 ml olivového oleje
- šťávu z půlky citronu
- jarní cibulku
- sůl, pepř a muškátový květ
- chléb
- pečicí papír
- plech
- mixér
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím kořen petržele a jablko očistěte pomocí škrabky a pokrájejte na malé kousky.
- Oloupejte česnek. Cibuli svlékněte z první vrstvy slupky a rozkrojte na čtvrtiny.
- Plech vyložte pečicím papírem, rozložte ne něj petržel, česnek a cibuli a zakápněte lžící olivového oleje.
- Zeleninu pečte asi tak 25-30 minut.
- Odstraňte slupku z cibule a upečenou zeleninu vložte do mixéru spolu se zbytkem oleje, šťávou z půlky citronu, jablkem a kořením. Vše rozmixujte dohladka.
- Pomazánku namažte na čerstvý a křupavý kváskový nebo celozrnný chléb a ozdobte petrželovou natí a jarní cibulkou.
Dobrou chuť!