K vánocům patří vánočka, k velikonocům mazanec a masopust je neodmyslitelně spjatý se zlatavými a křupavými koblihami, které v tomto období nesměly chybět na žádném stole a už vůbec ne při masopustní veselici. Pokud vás nechává masopust ledově klidnými, usmažte je alespoň pro mlsné jazýčky svých dětí.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 300 ml mléka
- trochu soli
- 3 lžíce rumu
- 100 g másla
- 8 žloutků
- 3 lžíce moučkového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- droždí
- marmeláda (na naplnění)
- sádlo nebo olej (na smažení)
Postup:
Z trochy teplého mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
Mezitím si roztopíme máslo, do něhož vmícháme žloutky. Do mísy odvážíme mouku, přidáme kvásek, máslo se žloutkem a zbylé suroviny, vše propracujeme ve vláčné těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na tenčí placku, na kterou klademe trochu marmelády, přiklopíme druhým koncem těsta a pomocí skleničky (nebo vykrajovátky) vykrojíme kolečka. Ty potom v rozehřátém oleji (nebo sádle) smažíme z obou stran dozlatova. Necháme okapat přebytečný tuk na papírové utěrce a před podáváním sypeme moučkovým cukrem.
Tip
Pokud budete těsto připravovat v domácí pekárně, dejte do ní nejprve všechny tekuté ingredience (včetně roztopeného másla se smíchanými žloutky), potom sypké ingredience a nakonec droždí. Po vykynutí těsta vykrajujte kolečka a smažte v oleji jako u předchozího postupu.
_tip_