Kdo by nemiloval jahody! Jsou sladké, šťavnaté, úžasně voní létem a skvěle chutnají. A nejen to, mají i minimum kalorií a spoustu pozitivních účinků na naše zdraví.
Sdílej článek
Jahody mají ostře červenou barvu díky anthocyaninu, který pomáhá jahody chránit před bakteriemi a škůdci. Tento velmi silný antioxidant ale významně působí i na lidský organismus před řadou chorob chrání i nás. Jahody jsou také bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují například vysoké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, E a A, a taky spousta důležitých minerálů jako je například vápník, draslík, hořčík, železo či zinek. Dá se říct, že jahody jsou vlastně sladkým a šťavnatým multivitaminem. Díky tomu, že o obsahují až 90% vody, mají minimum kalorií a dostatek vlákniny, cítíme se po jejich konzumaci déle sytí.
Jahody ale milují i děti. Každá oslava vysvědčení, narozeniny nebo dětská party se těžko obejde bez jahodových dobrot. Vyzkoušejte naše recepty, které potěší nejen dětské strávníky, ale předčí i mnohé kalorické zákusky.
1/ Nepečené jahodové tiramisu si zamiluje celá rodina
Budete potřebovat:
- 500 g jahod
- 400 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru krystal
- 200 ml vody
- 3 balíčky vanilkového cukru
- citronová šťáva
- kakao
- 30 ks cukrářských piškotů
Postup:
- Vodu přiveďte k varu, vsypte cukr a svařte na sirup.
- Sirup odstavte ze sporáku a přidejte šťávu z jednoho citronu a nechte vychladnout.
- 400 g jahod rozmixujte ručním mixérem a smíchejte s mascarpone a vanilkovým cukrem.
- Ze smetany vyšlehejte šlehačku a vmíchejte ji do jahodové směsi.
- Cukrářské piškoty namáčejte ve vychladlém sirupu a skládejte je na dno dortové formy.
- Na piškoty navrstvěte polovinu krému, posypte nadrobno nakrájenými jahodami a uhlaďte.
- Na jahody poklaďte další vrstvu piškotů namočených v sirupu a naneste zbytek krému.
- Vrch hustě posypte kakaovým práškem.
- Nechte v lednici odležet do druhého dne. Dobrou chuť!
2/ Našlehaný jahodový mléčný koktejl nejen na dětskou párty
Budete potřebovat:
- čerstvé jahody
- studené plnotučné mléko
- cukr podle chuti
Postup:
- Rozmixujte čerstvé jahody s trochou cukru na hustý sirup.
- Jahodový sirup přelijte do skleničky a skleničku opatrně naklánějte tak, aby se sirup rozlil po celém jejím obvodu.
- Napěňte ledově vychlazené mléko pomocí ručního šlehače nebo šlehačem na cappuccino a nalijte do sklenice.
- Servírujte s brčkem a kostkami ledu.
3/ Tvarohové noky v jahodové omáčce téměř bez mouky
Budete potřebovat:
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g očištěných jahod
- 2 lžíce másla
- cukr moučka
- dětská krupice
Postup:
- Uvařte vodu ve velkém hrnci a osolte.
- Tvaroh rozbalte, zabalte do papírového ubrousku a vymačkejte přebytečnou tekutinu, abyste získali suchý až mírně drolivý tvaroh, bude se s ním lépe pracovat a nebude se lepit.
- Z tvarohu tvarujte malé noky nebo kuličky, které obalte v dětské krupici.
- Jahody nakrájejte na menší kousky a nechte je v kastrůlku minutu podusit na rozpuštěném másle.
- Odstavte z plamene a nechte dojít pod poklicí.
- Až jahody pustí šťávu, promíchejte je a doslaďte cukrem podle chuti.
- Noky opatrně vkládejte do vroucí vody a povařte jednu až dvě minuty.
- Vylovte je děrovanou naběračkou. Noky servírujte s dušenými jahodami.
Dobrou chuť!