Rebarbora je velmi zdravá zelenina, ale jen v určitém období. Sbírá se pouze do poloviny června, nejpozději na svátek sv. Jana. V tomto období rebarbora obsahuje převážně kyselinu jablečnou. Jakmile rostlina stárne, prudce se v ní zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, ztrácí svou křehkost, příjemnou nakyslost a stává se zdravotně nebezpečnou.
Sdílej článek
Nadměrný příjem kyseliny šťavelové totiž může negativně ovlivnit metabolismus kostí. Z tohoto důvodu se doporučuje konzumace pouze v přiměřené míře a zpracovávat pouze řapík. Při časném sběru je rebarbora výrazným zdrojem vitamínů B, C, K, a minerálů jako je vápník, draslík, mangan, železo, hořčík, fosfor, jód. Rebarbora obsahuje také velké množství vlákniny, která zbavuje tělo toxinů ulevuje při zácpě.
Neměla by se však jíst syrová. Můžete ji blanšírovat nebo vařit v malém množství vody, čímž zároveň dojde ke snížení obsahu kyseliny šťavelové. Vodu, ve které jste rebarboru vařili, již nepoužívejte do pokrmů.
Díky své sladkokyselé chuti je rebarbora oblíbená nejen v koláčích, ale i jako přísada do džemů. Dají se z ní připravovat i nápoje, obzvláště oblíbený je rebarborový sirup.
Rebarborový sirup
Budete potřebovat:
- 1 kg omyté rebarbory
- 750 ml vody
- 500 g třtinového cukru
- citronovou šťávu ze 2 citrónů
Postup:
- Omytou rebarboru nakrájejte na kousky, podlijte vodou, přidejte šťávu z citronu a rozvařte na kaši. Trvá to pár minut.
- Kaši prolisujte přes jemné sítko, přidejte cukr a krátce povařte.
- Vychladlý sirup nalijte do lahve a uchovávejte v lednici nebo zavařte do malých skleniček od jogurtů.
Rebarborová marmeláda
Budete potřebovat:
- 1 kg rebarbory
- 500 g cukru krystal nebo želírovacího cukru
- 350 ml vody
- 1 citron
Postup:
- Omytou rebarboru opláchněme a pokrájejte na kostky. Povařte s trochou vody, dokud se nerozvaří.
- Poté přidejte cukr a citronovou šťávu.
- Vařte za občasného míchání, dokud marmeláda nezhoustne.
- Pokud použijete želírovací cukr, bude mít marmeláda tužší konzistenci.
- Hotovou marmeládu přelijte do čistých sklenic a nechte vychladnout dnem vzhůru.
- Pokud chcete, aby vám marmeláda vydržela déle, můžete ji sterilovat 20 minut při teplotě 85 °C.