Meruňky se nejčastěji díky své lehce kyselé chuti přidávají do koláčů nebo ovocných knedlíků. Výborná je ale i meruňková zmrzlina, koktejl, koláč s pudinkem nebo připravené na grilu.
Sdílej článek
Meruňky nejen fantasticky chutnají, jsou i velice zdravé. Kromě vitamínů B a C obsahují například železo, draslík, křemík, beta-karoten nebo lykopen a jsou skvělým zdrojem vlákniny. Pomáhají udržovat dobrý stav zraku, zlepšují náladu a chrání naše srdce. Dokonce obsahují také málo kalorií, že si je můžete dosyta užít i při hubnutí. Vyzkoušejte jeden z našich receptů!
1/ Meruňkový koktejl
- Budete potřebovat:
- 5 meruněk
- Půl litru mléka
- 1 lžíci cukru nebo meduą
- 1 kopeček vanilkové zmrzliny
Postup:
- Meruňky vypeckujte a pokrájejte je na malé kousky.
- Do vyšší nádoby nalijte mléko, přisypte cukr a nakrájené meruňky.
- Vše mixujte do hladka.
- Nakonec přidejte zmrzlinu, ještě chvíli mixujte a podávejte.
2/ Pudinkový koláč s meruňkami z listového těsta
Budete potřebovat:
- 2 balíčky listového těsta s pečicím papírem
- 3 sáčky vanilkového pudinku
- 1 litr mléka
- 4 lžíce krystalového cukru
- sáček piškotů
- meruňky čerstvé nebo kompotované
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Nejprve uvařte pudink s krystalovým cukrem a pokrájejte vypeckované meruňky na menší kousky.
- Listové těsto položte na dno formy i s pečicím papírem.
- Na těsto vyskládejte dětské piškoty, nakrájené meruňky a zalijte lehce vychladlým pudinkem.
- Na pudink rozetřete druhé rozválené listové těsto a dejte do vyhřáté trouby na 180 stupňů.
- Pečte asi 35 minut.
- Že je koláč upečený, poznáte podle nazlátlé barvy těsta.
- Před podáváním nechte koláč v lednici dobře ztuhnout.
3/ Grilované meruňky
Budete potřebovat:
- 6-8 meruněk
- bílý smetanový jogurt nebo kelímek zakysané smetany
- 1-2 lžíce cukru podle chuti a kyselosti meruněk
- skořici podle chuti
- citronovou kůru
- tenký plátek másla
- vanilkový cukr podle chuti
Postup:
- Meruňky překrojte na půlky. V míse promíchejte cukr se skořicí a citronovou kůrou.
- Půlky meruněk vyskládejte řeznou stranou do cukru a nechte chvilku odpočívat.
- Grilovací pánev potřete máslem a meruňky s cukrem položte řeznou stranou dolů.
- Grilujte asi tak 4-5 minut do změknutí.
- Zatímco se budou meruňky opékat, do misky se zbylým cukrem vlijte jogurt nebo zakysanou smetanu a podle chuti dochuťte vanilkovým cukrem.
- Hotové meruňky položte na talíř. Na pánev se zkaramelizovaným cukrem nalijte trochu vody a nechte vodu vypařit. Získáte hustý sirup.
- Sirup můžete ochutit trochou cukru nebo medu.
- Meruňky podávejte s ochuceným jogurtem zalité sirupem.
4/ Domácí smetanová meruňková zmrzlina
Budete potřebovat:
- 8 větších zralých meruněk
- 250 ml smetany na šlehání
- 50 ml zakysané smetany
- 30 g třtinového cukru
Postup:
- Vypeckované meruňky pokrájejte a rozmixujte s cukrem dohladka.
- V druhé míse vyšlehejte dotuha smetanu a jemně do ní vmíchejte meruňkovou dřeň a zakysanou smetanu.
- Směs přelijte do uzavíratelné nádoby a vložte na 6 hodin do mrazáku.
- Během mražení jednou za hodinu zmrzlinu zamíchejte, aby se v ní netvořily velké krystalky ledu.
- Podávejte v oblíbené misce nebo skleničce.