Léto je časem borůvek, těchto malých modrých pokladů plných zdraví a chuti. Ať už je sbíráte v lese nebo kupujete na trhu, borůvky jsou skvělou součástí zdravého jídelníčku. Přečtěte si, proč je dobré borůvky jíst, jaké mají zdravotní benefity a naučte se tři výborné recepty, kterými zabodujete i u dětí.
Sdílej článek
Proč jíst borůvky?
Borůvky jsou velkým zdrojem minerálů jako je železo, vápník, draslík, hořčík, měď či mangan. Obsahují také spoustu vitamínů C, K a E. Bohaté jsou rovněž na flavonoidy a fenolové kyseliny, které působí v našem těle jako antioxidanty. A protože mají silné protizánětlivé vlastnosti, pomáhají snižovat zánět v těle a přispívat k prevenci chronických zánětlivých onemocnění. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdravou střevní mikroflóru. Borůvky také přispívají k lepšímu zraku, zdraví srdce a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Borůvky na mnoho způsobů
Borůvky můžete jsou báječné samostatně nebo třeba s mléčnými výrobky. Jsou skvělou přísadou do muffinů, koláčů, dortů nebo zmrzliny. Oblíbené jsou z i borůvkové marmelády, kompoty, smoothies, domácí limonády nebo sirupy. Netradiční spojení mohou vytvořit se zeleninou nebo masem.
Jak borůvky skladovat?
Lesní borůvky vydrží čerstvé jen pár dní, kanadské vydrží čerstvé o něco déle. Skladujte je v chladničce a umyjte je až těsně před konzumací. Pravidelně je kontrolujte, zda se mezi nimi neobjevují plesnivé nebo hodně zmačkané kuličky. Pokud na některou narazíte, ihned ji vyhoďte. Borůvky můžete také zamrazit. Aby se v mrazáku neslepily do jedné velké hroudy, borůvky omyjte, nechte oschnout a rozložené na podložce vložte do mrazáku. Zmrzlé borůvky poté přesypte do sáčku. Možné je také sušení v sušičce potravin.
Tři borůvkové inspirace
1/ Borůvkové smoothie
Budete potřebovat:
- 100 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 1 banán
- 100 g bílého jogurtu
- 1 čajovou lžičku chia semínek
- vodu
Postup:
- Všechny ingredience kromě vody vsypte do mixéru a rozmixujte do hladké směsi.
- Pokud chcete smoothie tekutější, zřeďte ho vodou a znovu rozmixujte.
- Takto vyrobené smoothie můžete zmrazit ve formičkách a vyrobit tak domácí zmrzlinu.
2/ Borůvkový tvaroh se smetanou
Budete potřebovat:
- 100 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 100 ml smetany ke šlehání
- 250 g plnotučného tvarohu
- 4 lžíce cukru moučka
Postup:
- Borůvky nejdříve rozmixujte spolu se smetanou a poté vyšlehejte.
- Do směsi zlehka přimíchejte tvaroh a cukr.
- Ozdobte borůvkami.
3/ Borůvkový cheescake
Budete potřebovat:
- pečicí kulatou formu o průměru 20 cm
- 250 g čerstvých borůvek
- 200 g karamelových sušenek
- 50 g studeného másla
- 500 g smetanového sýra
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- šťávu ze 2 limetek + nastrouhanou kůru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180 °C a na spodek trouby položte kastrůlek s vodou, aby cheesecake během pečení nepopraskal.
- Formu vyložte pečicím papírem.
- Sušenky rozdrobte, smíchejte se studeným máslem a vypracujte rukama do drobenky.
- Drobenku nasypte do formy a umačkejte až ke krajům formy. Vložte do ledničky.
- Do mixéru dejte smetanový sýr, tvaroh, cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Postupně přidejte vejce, limetkovou šťávu, kůru a kukuřičný škrob.
- Vyndejte korpus z lednice, posypejte ho částí borůvek, zalijte částí krému a takto postupujte, dokud nenaplníte korpus.
- Cheesecake vložte do trouby a pečte 15 minut na 180 °C.
- Poté teplotu snižte na 120 °C a pečte ještě 45 minut.
- Cheesecake nechte vychladnout ve formě a poté ho uložte do ledničky.
- Podávejte druhý den.
Dobrou chuť!